”Vihreät ja valkoiset kaunottaret viettelevät ravintoloissa”
Herkuttelijoiden kevään kohokohta, tuoreet parsat, valloittavat jälleen monet suomalaisetkin ravintolat. Hollantilaista tuoretta parsaa nautitaan jo pääsiäisen alla eli kiirastorstaina 5. huhtikuuta alkaen Helsingissä mm. La Famigliassa, Königissä ja Raffaellossa sekä Vantaan Flamingossa
Näiden ravintoloiden keittiömestarit tarjoavat tänä keväänä sekä parsaklassikoita kuten kermainen parsakeitto, parsaa naturel, parsaa Hollandaise, parsaa Morille Brune että moderneja uutuuksia kuten Parsapannacotta eli parsaa, paahdettua kampasimpukkaa ja mummonkurkkua, Parsaa Polonaise, ts. parsaa, rapeaksi paahdettua siikaa, keitettyä kananmunaa ja piparjuuritillivoisulaa sekä Parsaa Parmigiana eli pariloitua härän sisäfileetä, parsaa, parmankinkkua ja parmesaanilla maustettua Bearnaise-kastiketta.
”Ravintoloillamme on kaupungin pisimmät perinteet parsanvalmistuksessa, jo vuodesta 1982. Parsa kuljetetaan ravintoloihimme nopeasti ja varovasti arvolleen sopivalla tavalla. Ravintoloidemme keittiöissä ovat parsapäällikkömme vuosikymmenien kuluessa löytäneet oikeat tavat tämän vaativan herkun kuorimiseen ja keittämiseen sekä siirtänet arvokkaan parsa-know-how:n innokkaille parsakisälleillemme. Parsoja tuodaan ravintoloihimme keväisin n. 5000 kg, joka tarkoittaa n. 15.000 annosta, 62.500 parsan nuppua sekä n. 130 kilometriä parsan kuorimista”, kertovat keittiömestarit Petri Laamanen, Mikko Taskinen ja Janne Mäkinen ylpeinä.
Parsa on oiva esimerkki kasvaneen matkailun myötä meidät tavoittaneista seasonkiherkuista. Keskisessä Euroopassa, kuten Saksassa ja Hollannissa, myös Unkarissa keväinen parsakausi on silti paljon suurempi juttu kuin meillä yleisesti ymmärretäänkään. (EH)