Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa esittää valtiovarainministeriölle, että työntekijöiden omaehtoisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan verovapaan edun määrää korotetaan vuoden 2026 alusta lähtien 550 euroon ja edun piiriin otetaan uusia palveluita. Korotus olisi erinomainen kasvutoimi, joka ei aiheuttaisi negatiivisia vaikutuksia valtiontaloudelle.
Työnantaja voi antaa työntekijöilleen verovapaan enintään 400 euron edun omaehtoisesta liikunta- tai kulttuuritoiminnasta. Etua on tarjottava koko henkilökunnalle ja se saa olla ainoastaan työntekijän käytettävissä. Työnantajalle sallitun tuen enimmäismäärä on ollut 400 euroa vuoden 2009 alusta lähtien. Edun enimmäismäärää ei ole korotettu 16 vuoteen. Vuodesta 2009 helmikuuhun 2025 kuluttajahintaindeksi on noussut 35,1 prosenttia, mikä vastaa yli 140 euron korotusta enimmäishintaan.
Kyseessä on työntekijöiden ja palveluja tarjoavien yritysten kannalta merkittävä etu. Vaikka etu on työntekijöille verovapaa, edun käyttäminen tuottaa valtiolle verotuloja yritysten maksamana.
”Tässä olisi erinomainen palvelualoihin kohdistuva kasvutoimi, joka ei aiheuttaisi negatiivisia vaikutuksia valtiontaloudelle. Edun määrän korottaminen ei rasita yrityksiä, koska ne voivat vapaasti valita tarjoamansa edun määrän”, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi perustelee.
MaRa esittää myös uusien palvelujen ottamista edun piiriin. Edun piiriin ehdotetaan lisättäväksi ravintoloissa järjestettävät elävän musiikin keikat, huvipuisto- ja eläintarhakäynnit, kaikki messutapahtumat ja käynnit yleisissä saunoissa.
Verottajan ohje on tiukempi kuin mitä hallituksen esityksessä kulttuuritilaisuuksista on todettu. Verovapautta arvioitaessa olisi otettava huomioon tilaisuuden luonne ja päätarkoitus. Vaikka konsertit kuuluvat verovapauden piiriin, sisäänpääsyt yökerhoihin, diskoihin ja muihin vastaaviin tilaisuuksiin, eivät kuulu momentin soveltamisalaan. MaRa katsoo, että ratkaisevaa ei ole se, missä tilaisuus järjestetään, vaan se mikä on tilaisuuden luonne ja päätarkoitus.
”Käynnit huvipuistoissa, eläintarhoissa ja messuilla tarjoavat samanlaisia oppimis- ja kulttuurielämyksiä kuin muut nykyisen edun piirissä olevat palvelut. Museovirasto on vahvistanut saunan olevan osa suomalaista kulttuuriperintöä, eikä ole perusteltua, että edun piiriin kuulumisen ratkaisee uima-altaan koko”, Aittoniemi toteaa.
Lähde: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry