Marraskuun loppu tuli taas vietettyä aurinkoisella Mallorcalla, Palman kaupungissa. Kun paikallisen matkailunedistäjän virallinen politiikka on laajentaa matkustuskautta korkeasesongin ulkopuolelle ja mm. Aurinkomatkat oli tarttunut asiaan marraskuun verran, oli itsenikin helppo hyväksyä ajatus ja matkustaa paikan päälle. Miellyttävät 20-24 C-asteen päivälämpötilat ovat jo varttuneemmalle skribentille juuri sopivat ja mahdollistavat monenlaisen aktivoitumisen, mihin upea lähes 400 000 asukkaan Palma ja vajaan miljoonan asukkaan Mallorca tarjoavat yltäkyllin impulsseja.
Nyt Aurinkomatkat siis jatkoi syyskauttaan marraskuun loppuun asti ja pitkälti juuri Palman kaupungissa ja aivan sen lähialueilla. Alcudia ja muut rantakohteet sulkeutuivat tai ainakin hiljenivät jo lokakuun lopulla.
Vuoden takaisesta yksityismajoituskokemuksesta poiketen etsimme tänä vuonna nostalgiaa jo 1970-luvulta suomalaisten matkanjärjestäjien ohjelmassa olleesta Bellver -hotellista Palman parhaalla Paseo Maritimolla. Menoa ja oloa ei juurikaan häirinnyt edes rantakadun katutyö, joka yhä jatkuu maisemoinnin ja istutusten osalta, nyt jo huomattavasti vaimeampana, kun ajoväylät on jo tehty. Työtä riittää vielä ensi kesäkuuhun asti.
Neljän tähden Bellver -hotelli on hienossa kunnossa, siitä on pidetty varsin hyvää huolta. Varsinaisia uusia elementtejä yli 50-vuotiaassa talossa ovat alempien kerrosten kokous- ja muut bisnestilat, alakerran aulatilat ja ravintolakerroksen terassit on uudistettu. Majoituskerroksissa on tehty vuosien mittaan pintojen huoltoa. Talossa on 15 asuinkerrosta ja lähes 400 huonetta, joiden näköalat antavat eri suuntiin. Hotellin keskeinen hyvä ominaisuus on sen huippusijainti parhaalla ranta-alueella huvivenesatamaa vastapäätä lyhyin kävelymatkoin kaikkiin suuntiin.
”Noin 15 % vieraistamme tulee nykyisin matkanjärjestäjien paketteina”, sanoo hotellinjohtaja Alfonso Gómez. Galiciasta lähtöisin oleva mies on työskennellyt Melia -hotelleissa kahdeksantoista vuotta Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa ja Kap Verdellä, mutta Palma Bellverissa vasta pari vuotta. ”Suurin osa Bellverin asiakkaista tulee Melián omien suorien varauskanavien kautta, espanjalaiset suurimpana kansallisuutena, puoliksi bisnes- ja puoliksi vapaa-ajan matkustajia, sitten britit ja saksalaiset”, sanoo Don Alfonso, mutta kertoo arvostavansa myös suomalaisten osuutta etenkin nyt korkeasesongin ulkopuolella. Bellverillä on sopimuksia myös monien lentoyhtiöiden miehistöhotellina. Bellverin todella runsas ja monipuolinen aamiainen ansaitsee maistuvan erityismaininnan.
Koronan eli Covid 19-pandemian aikana 2020-2021 Bellver valjastettin majoittamaan niitä eristyspotilaita, joilla ei ollut mahdollisuutta omissa kodeissaan toteuttaa viranomaisten edellyttämää eristystä – turisteja tai työmatkustajia tuolloin ei juuri olisi ollutkaan!
PS. Joulukuun 2024 puolella Palmasta kantautui tietoja, joiden mukaan Palma Bellverin julkisivua kohennetaan peräti € 10 miljoonan budjetilla. Toivottavasti CMV Architects -nimiset suunnittelijat onnistuvat mahdollisimman pitkälle säilyttämään 1970 rakennetun Bellverin alkuperäisen ilmeen pyöreäkulmaisine parvekkeineen, joita tiettävästi lasitetaan. Samalla hotellin energiatehokkuutta kohennetaan!
Televisiouutiskanavat aloittivat jokaisen marraskuisen aamun Espanjan itärannikon ja etenkin Valencian seudun tulvakoettelemuksilla, kamalalla La Dana -sääilmiöllä. Television uutiskanava lupasi ’no os olvidamos’ emme unohda teitä, mutta avun tarve yli kuukausi sitten tapahtuneen luonnonkatastrofin seurauksena on paisunut sellaisiin mittoihin, että mikään apu ei tunnu riittävän.
Mallorcalaisia puhutti myös ajankohtaan osunut saaren suuren pojan Rafa Nadalin tennispelaajan uran päätös. Manacorin mies jatkaa varmasti tennisakatemiansa puitteissa työtä tenniksen parissa, mutta ei ehkä enää ihan samalla tavalla median huomion keskipisteessä.
Toisen suuren mallorcalaisen, Melia Hotels Internationalin luojan Gabriel Escarrerin kuolema tiistaina 26.11. pysäytti saarelaiset. Diario Mallorca kirjoitti 7-sivuisen muistokirjoituksen, kuten Matkaviikossa raportoin samana päivänä, asuinhan itsekin Bellverissä, joka on Affiliated by Meliá -brändin hotelli.
Iloisempia uutisia espanjalaisessa marraskuisessa mediassa oli kuningashuoneen seuranta, eritoten prinsessa Leonorin elämän vaiheet. Vuosi sitten täysi-ikäiseksi tullut Asturiasin prinsessa on nyt armeijassa ja oli siellä saanut jo luvan sonnustautua 14-nappiseen armeijan gaala- eli suntis-asuun, mikä taas villiinnytti pararazzit ja muut lehtikuvaajat. Leonor taitaa olla kuningashuoneen maineen paras ylläpitäjä ja median lemmikki!
Ja marraskuun loppupuolelle, 23.11. osui Palman jouluvalojen sytytys. Niissä ei ole kysymys vain yhdestä kadusta, vaan kaikki Jaime III -aukiolta lähtevät ja monet muutkin vanhan kaupungin kadut lainehtivat aivan uskomattomana valomerenä, samoin rantakatu. Jouluseimiä ja erilaisia itämaan tietäjiä, Reyes Magos, on kuvailtuna monissa paikoin – tällainen taide on arvossaan katolisessa Espanjassa.
En tiedä Finnairin tai Aurinkomatkojen taloudellista lopputulemaa marraskuun shoulder season -lentojen osalta, mutta oma mentaalinen kirjanpitoni sanoo, että kannatti paeta marraskuun kaamosta itse asiassa aivan ideaaleihin ilmastollisiin – ja myös kulttuurisiin ja kulinaarisiin – oloihin Mallorcan Palmassa. Aina se kotiolot voittaa!