Pohjoismaissa on nyt ennätykselliset kuusi ravintolaa, joille on myönnetty kolme MICHELIN-tähteä• Kaksi uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa• Yhdeksän uutta yhden MICHELIN-tähden ravintolaa, joista kaksi Suomessa• MICHELIN Green Stars -palkinto sitoutumisesta kestävään gastronomiaan myönnettiin 4 uudelle ravintolalle
MICHELIN esittelee uudet MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 -ravintolat, jotk julkistettiin Helsingin Savoy-teatterissa järjestetyssä tilaisuudessa 27.5.2024. Nordic Countries Guide kattaa ravintolat Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa.
Oppaassa on yhteensä 268 ravintolaa. Tämän vuoden pääjulkaisussa kerrotaan, että Tanskan Jordnær ja Norjan RE-NAA ovat nousseet kolmen MICHELIN-tähden ravintoloiden joukkoon. Uusien tähtiluokitusten myötä Pohjoismaissa on nyt 6 kolmen tähden ravintolaa. Lisäksi oppaassa on 2 uutta kahden MICHELIN-tähden ja 9 uutta yhden MICHELIN-tähden ravintolaa sekä 4 uutta Green Star -tähden ja 8 uutta Bib Gourmand -ravintolaa.
MICHELIN Guides -julkaisujen kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec sanoo: ”Vuosi 2024 osoittautuu jälleen upeaksi vuodeksi pohjoismaiselle gastronomialle. Jordnærin ja RE-NAAn tiimien ensiluokkaisten saavutusten ansiosta kolmen MICHELIN -tähden ravintoloiden määrä Pohjoismaissa on kasvanut 50 %. Tämä vahvistaa alueen asemaa kiehtovana ja jatkuvasti kehittyvänä ruokakohteena, jossa on todellista syvyyttä ja laatua. Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa on ensiluokkaisia, erilaisia ravintolatyyppejä edustavia ravintoloita, useita omistautuneita hotelli- ja ravintola-alan huippuammattilaisia sekä todellista, jatkuvasti kasvavaa sitoutumista kestävään gastronomiaan.
Kaksi uutta kolmen tähden MICHELIN-ravintolaa
Pohjoismaiden gastronomian loistavan vuoden aikana 2 uutta ravintolaa on saanut kolme MICHELIN-tähteä. Jordnæristä tulee Tanskan kolmas ravintola tässä kategoriassa. Kaikki kolme ravintolaa sijaitsevat Kööpenhaminassa tai sen ympäristössä, mikä vahvistaa alueen asemaa globaalina gastronomisena kohteena. Keittiömestari ja omistaja Eric Kragh Vildgaard sekä koko ravintolatiimi ovat ansainneet uuden asemansa, sillä he ovat ihastuttaneet tarkastajia uskomattoman taitavalla, älykkäällä ja ennen kaikkea herkullisella otteellaan. Erittäin laadukkaita äyriäisiä ja kasviksia käytetään teknisesti upealla tavalla, jossa yhdistyvät herkkä tulkinta ja klassinen, hillitty tyyli.
Norjan RE-NAA on Stavangerin ensimmäinen ravintola, jolle on myönnetty kolme MICHELINtähteä. Ravintolalle nimensä antaneen keittiömestarin Sven Erik Renaan johtama ravintola tarjoilee huippulahjakkaan tiiminsä tuella erinomaisista norjalaisista raaka-aineista MICHELIN GUIDEvalmistettuja annoksia. Keittiömestarit käsittelevät raaka-aineita virheettömän tasapainoisesti ja syvällä ymmärryksellä, mikä teki MICHELIN-tarkastajiin valtavan vaikutuksen. Hienostuneet äyriäisten maut yhdistyvät erityisen hyvin voimakkaampiin lisukkeisiin. Koko ravintolakokemus palvelusta tiloihin on loistava. Pohjoismaissa kolmen tähden ravintoloiden kokonaismäärä on nyt siis 6. Frantzén, Geranium, Maaemo ja Noma säilyttävät kaikki tähtensä tänä vuonna.
Kaksi uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa
Oslon ravintolamaailmaa vahvistaa entisestään uusi kahden tähden ravintola nimeltä Kontrast. Yli 10 vuotta sitten avatun ravintolan saama tunnustus on suuri saavutus Mikael Svenssonille ja hänen tiimilleen. He asettavat kestävän kehityksen etusijalle keittiössään ja käyttävät teknistä taitoaan nostaakseen jokaisen ruokalajin makujen taivaaseen. Ruotsin uusin kahden tähden ravintola sijaitsee Itämeren etelärannikolla. VYN-ravintolan keittiömestari Daniel Berlin on saanut jälleen tunnustusta saatuaan jo edellisellä ravintolallaan MICHELIN-tarkastajilta kaksi tähteä. Entisessä maatilaympäristössä toimivassa menestyvässä ravintolassaan hän tarjoilee herkullista ruokaa, joka on tiiviisti sidoksissa ympäristöönsä. MICHELIN Guide 2024 suosittelee näiden äskettäin palkittujen kahden tähden ravintoloiden myötä nyt yhteensä 13 ravintolaa, joihin kannattaa tulla kauempaakin: Niistä 7 on Tanskassa, 1 Suomessa, 1 Norjassa ja 4 Ruotsissa.
Yhdeksän uutta yhden MICHELIN-tähden ravintolaa – kaksi Suomessa
Pohjoismaista ravintolatarjontaa on tänä vuonna vahvistettu 9 uudella yhden tähden ravintolalla. Mielenkiintoista on, että jokainen niistä on samalla uusi lisäys oppaaseen, mikä on osoitus alueen uusien ravintoloiden kyvyistä. Tanskan uusi yhden MICHELIN-tähden ravintola sijaitsee pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Restaurant Aure sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa ruutikellarissa, joka tarjoaa upeat puitteet hienostuneelle ruualle.
Tänä vuonna myös Helsinki on saanut uuden tähden, ainutlaatuisen, spektaakkelimaisen The ROOM by Kozeen Shiwanin, jossa samanniminen keittiömestari ja omistaja kertoo elämäntarinansa luovien ruokalajiensa avulla. Muualla Suomessa ravintola Tapio Rukalla tarjoillee suositussa hiihtokeskuksessa huippuluokan ruoka-annoksia, joissa painotetaan upeiden raaka-aineiden ihania, luonnollisia makuja. Norjassa Stavangerin vaikuttava vuosi jatkuu, kun oman MICHELIN-tähtensä saa Hermetikken. Siellä tarkastajiin tekivät vaikutuksen erinomaisesti toteutetut annokset, joita täydentää upea ja monipuolinen viinilista. Rosendalin lähellä sijaitseva Iris on yhden MICHELIN-tähden ravintola ja todella mahtava ruokakohde, jonka epätavallinen sijainti ja upea kelluva rakenne tarjoavat jotain todella erityistä. Bar Amour täydentää Oslon jo ennestään vaikuttavaa tarjontaa virheettömällä ruokailukokemuksella, jonka saavat aikaan erinomaiset raaka-aineet, loppuun asti harkittu eetos ja hienovaraiset portugalilaiset vaikutteet.
MICHELIN GUIDE Ruotsissa ja erityisesti Tukholmassa on ollut upea vuosi, ja ravintolatarjonta onkin täydentynyt kolmella uudella yhden tähden ravintolalla. Celesten keittiömestarit työskentelevät erittäin tarkasti avokeittiössä. Runsasta maistelumenua täydentää valikoima viinejä, cocktaileja tai virvoitusjuomia kullekin ruokalajille. Asteikon ylellisin päätä edustavassa Grand Hôtel -hotellissa sijaitseva Seafood Gastro tarjoaa ylellisen kokemuksen, jossa keittiömestarit eivät luota vain ensiluokkaisten raaka-aineiden laatuun, vaan nostavat ne uudelle tasolle erinomaisten teknisten taitojensa ansiosta. Dashi on kaupungin toinen tähden saanut japanilainen ravintola keittiömestareiden intohimon ruokaan ja tarkkojen, virheettömästi
Lähde & kuva: Michelin Guide – www.michelin.com