Siltaan liitetään yhdistämisen ja erottamisen symboliikkaa
Balkanilla Mostarin kaupungin tunnus, 1566 rakennettu silta yli Neretva-joen, on avattu tänään 23.07.2004 juhlavin menoin. Arvokas silta tuhottiin Bosnian sodassa vuonna 1993. Tuolloin Bosnian kroaattien tykistö pommitti sillan alas Neretva-jokeen. Jälleenrakennustyössä saatettiin käyttää suurelta osin alkuperäisen sillan kiviainesta, jota YK:n rauhanturvaajat, Sfor-joukot, avustivat unkarilaisia insinöörejä pelastamaan joesta.
Uudelleenrakentamista on johtanut Unesco ja siihen varoja ohjasivat Maailmanpankki ja eräiden Länsi-Euroopan maiden sekä Turkin hallitukset ja eräät säätiöt. Sillalla on paitsi mittaamaton kulttuurihistoriallinen, myös suuri symboliarvo Mostarin kahden väestönosan, kristittyjen kroaattien ja muslimibosnialaisten yhdistäjänä – tai erottajana. Sillan avajaisissa oli läsnä arvovaltainen, lähinnä ulkoministeritasoinen kutsuvierasjoukko. Suomea edustivat Elisabet Rehn ja Alpo Rusi.
Mostarin silta tuli tutuksi jo 1970-luvulta lähtien myös lukuisille suomalaisille matkailijoille. Mostar kuului keskeisesti mm. Dubrovnikin matkojen viikkoretkiohjelmaan. Alkuperäinen silta oli tuolloin kaupungin keskeinen nähtävyys. Monet suomalaisetkin muistavat taitavat, huimapäiset mostarilaisnuorukaiset, jotka turistien viihdyttämiseksi ja pienen esityspalkkion toivossa hyppivät korkealta sillalta syvällä alhaalla virtaavaan viileään Neretva-jokeen. (EH)