Yritysten omistuksen edunvalvoja Perheyritysten liitto esitti toimitusjohtajansa Auli Hännisen suulla lisäystä ns. liikennevalomallin koronakäytäntöön. Se erottelisi toisistaan matkustuksen sen motiivin mukaisesti eli siinä, miten matkustusta yli rajojen säänneltäisiin ja valvottaisiin.
”Vähintäänkin ’keltaisista’ maista tulisi voida saapua maahamme negatiivisella koronatestituloksella ja –todistuksella”, sanoi liiton toimitusjohtaja MTV3:n aamu-uutisissa.
Yritysten ja niiden omistuksen edunvalvojan näkökulmasta on ymmärrettävää, jos työmatkustuksen eli liikematkustuksen vinkkelistä haluttaisiin ohituskaista ns. hyötyliikenteelle! Turismin eli vapaa-ajan matkustuksen parissa toimivat yritykset – perheyrityksetkin – saattavat olla toista mieltä.
Perheyritysten liiton toimitusjohtajan käyttämät termit ainakin MTV3:n uutisten hänen suuhunsa laittamina olivat todella kummallisia. Hän nimittäin puhui termeillä ’huvimatkailu’ ja ’työmatkailu’. Mikäli hän tarkoitti ’huvimatkailulla’ vapaa-ajanmatkustuksen koko toimialaa, on käytetty termi todella ohut, harhaanjohtava ja vähintäänkin epätarkka tapa ilmaista sanojansa ajatuksia. Ja jälleen se ’työmatkailu’– mitä se on? Matkaviikon skribentti ei edelleenkään tunne yhtään sen enempää vienti- kuin tuontiyritystä, ei perhe- eikä pörssiyhtiötä, joka lähettäisi työntekijöitään työnantajan rahoilla matkailemaan. Tämän yritysten merkittävän toiminnan täsmällinen termi on työmatkustus eli liikematkustus, jolle yritykset yleensä asettavat ROI:n eli tuotto-odotuksen investointitoiminnan tapaan. Turistit matkailevat – omilla rahoillaan!