Matkakohteiden valinnassa kohteen ruokakulttuurilla on entistä enemmän merkitystä. Matkamessut tarjoaa mahdollisuuden päästä maistelemaan eri maiden makuja. Ruokaan ja juomaan keskittyvä Tasty Travel –alue on Matkamessuilla auki 17.-20.1.2019.
Ruokamatkailusta kiinnostuneille matkailijoille löytyykin nyt Matkamessuilta maailman maut ja matkakohteet kätevästi samasta paikasta, kun Tasty Travel –alueella pääsee tutustumaan eri ruokakulttuureihin ympäri maailman.
Ruokamatkailun merkitys on kasvanut myös Suomen matkailussa ja matkailijoiden toivotaan yhä useammin löytävän myös suomalainen gastronomia. Suomalaiseen ruokaan kuuluvilla luonnontuotteilla ja alueellisilla erikoisuuksilla uskotaankin olevan kansainvälistä vetovoimaa, sillä Suomen ruokamatkailun kehittämishankkeen Hungry for Finlandin käynnistys tapahtuu Matkamessuilla. Tilaisuudessa avataan myös vuoden 2019 ruokamatkailukilpailu, jossa haetaan kärkituotteita kansainvälisille matkailumarkkinoille sekä tuoteaihioita jatkokehittelyyn.
Ruoka ja juoma esillä Tasty Travel -alueella
Matkamessuilla sijaitsevalla Tasty Travel – alueella on mukana kotimaisia ja ulkomaisia ruokatoimijoita. Tarjolla on muun muassa italialaisia herkkuja, rullajäätelöä Aasiasta, lörtsyjä Savosta sekä monia muita tuttuja ja tuntemattomia ruokia ja juomia. Paikalla on myös oluiden ja viinien maahantuojia sekä kotimaisia panimoita, joiden tarjontaan pääsee tutustumaan Matka 2019 –tapahtuman aikana. Juomia pääsee alueella maistamaan ostamalla maistelulipukkeita ja vuokraamalla lasin kolmen euronhintaan. Ruokaa alueelta saa ostettua suoraan toimijoilta ilman lipukkeita.
Tasty Travel –alueella pääsee myös muun muassa oppimaan cocktailien tekoa Suomen Baarimestareiden kanssa. Baarimestarit tuovat paikalle Calvados Nouvelle International Trophies –cocktailkilpailun Suomen finaalin, missä maan parhaat baariammattilaiset kisaavat calvados-cocktailin kuninkuudesta. Tänä vuonna kilpailujuomien teema on rauha.
Ruokamatkailijan ohjelma Matkamessuilla
Torstai 17.1.
Hungry for Finland – Ruokamatkailun tuotteistaminen, yhdessä tekoja: kokoustilassa Siipi 201 klo 10-12 (vain medialle ja ammattilaisille)
Perjantai 18.1.
Peruvian gastronomy: a window into the country’s biodiversity We Love Cruises –lavalla klo 17-17.30
Sunnuntai 20.1.
Calvados Nouvelle International Trophies – cocktailkilpailun Suomen opiskelijasarjan finaali Inspiration Stagella klo 13-13.30.
Italialaisen keittiön alku Norwegian Stagella klo 14-14.30
Italialaisesta keittiöstä puhutaan paljon, mutta tunnetaanko sitä oikeastaan muualla kuin Italiassa?
Calvados Nouvelle International Trophies – cocktailkilpailun Suomen ammattilaisten finaali Inspiration Stagella klo 15-15.30.
Calvados Nouvelle International Trophies – cocktailkilpailun Suomen finaalin palkintojen jako Inspiration Stagella 17-17.30.
Matkamessujen näytteilleasettajat ja ohjelma on julkistettu osoitteessa www.matkamessut.fi.
Hyvä idea matkamessuilta. Mutta kuvan kokki on baskimaasta, ei siellä paljoa paellaa kokkailla
Olen samaa mieltä – ruoka ja juoma ovat keskeisiä elementtejä matkusteltaessa. Myös monen etnisen ravintolan synnyllä Suomeen on selkeä kytkös matkailuun. Ruokakulttuuri ansaitsee tulla nostetuksi myös Matkamessujen foorumilla.
Kuvan kokin baskiväreissä olen kuvannut lounaisen Ranskan Biarritzissa, missä hän valmisteli ravintolansa päivittäistä lounaspaellaa. Kuva sinänsä ei suoraan liity Matkamessujen gastronomian teemaan, vaan palvelee vinjettikuvana ruokajutun kuvitusta.
Eero Havia, editor