Serbian suurlähetystö Helsingin Kulosaaressa järjesti suurlähettiläs H.E. Aleksandar Jankovićin johdolla tiistaina 27. elokuuta tietoiskun suomalaisen liike – ja matkailuelämän toimijoille. Matkailusektorin pääpuhujaksi oli saapunut Benelux- ja Pohjoismaiden lähdemarkkinoista vastaava Ms. Željka Pudar, Tourism Organisation of Serbia (TOS).
Suurlähettiläs Janković (kuva yllä) loi katsauksen Serbian ja Suomen taloussuhteisiin korostaen maansa vakaata tilaa, energian ja vihreän siirtymän funktioita ja mahdollisuuksia sekä useita makroekonomisia indikaattoreita, jotka ovat Serbialle varsin edullisia mm. idän ja lännen porttina eteläisessä Euroopassa. Suurlähettiläs toi painottaen esiin kesällä 2027 Serbian Belgradissa järjestettävän mittavan voimanponnistuksen, maailmannäyttely EXPO 2027! ”Tätä varten rakennetaan kolmessa vuodessa kokonainen uusi kaupunki”, suitsutti suurlähettiläs.
Suurlähettiläs listasi koko joukon suomalaisia yrityksiä, jotka ovat jo investoineet Serbiassa, nosti esiin mm. Tikkurilan, Lindströmin ja Taaleri Energian keskenään varsin erilaisina toimijoina, kun myös suuremmat yhtiöt kuten Kone, Fiskars, Wärtsilä, Nokia, Suunto, Planmed, Nokian Tyres, PKC Group , Molok ja Wolt ovat jo markkinoilla – ja siten myös liikematkustuksen kartalla.
Matkailun edistämisen puheenvuoron käytti Tourism Organisation of Serbian (TOS) johtaja, Ms. Željka Pudar. Hänen esityksestään ilmeni, että suoria lentoyhteyksiä Belgradin ja Helsinki–Vantaan välillä ei tällä hetkellä ole, mutta jopa 15 eurooppalaisen kaupungin kautta esim. Finnair-Air Serbia prorate -järjestelyin Suomesta pääsee varsin sujuvasti Serbiaan.
Ms. Pudar korosti Belgradia ja sen kulttuurista mosaiikkia yhtenä Tonavan neljästä pääkaupungista, energiaa sykkivänä runsauden sarvena, jossa on myös mainiot ravintola-, viihde-eläman ja ostosten mahdollisuudet.
Hän nosti esiin myös Belgradin pohjoispuolelta Novi Sadin, joka oli vuonna 2022 nimetty Euroopan kulttuurikaupungiksi. Setbia tunnetaan myös urheilumaana, varsinkin koripallosta ja tenniksestään, mutta tarjolla on jopa Koparniok -hiihtoresortti talvella. ”Erilaisia tapahtumia, kylpylöitä, gastronomiaa aina fine dinigiin asti on runsaasti tarjolla.” Muuten, keksijä Nikola Tesla oli serbialaistaustainen fyysikko, joka toimi Yhdysvalloissa paljolti nimeomaan sähköön liittyvien kehitystöiden ja keksintöjen parissa!
Tilaisuudessa todistivat myös Olympian Ari Huuskonen sekä ATI Travel & Incentives -yrityksen johtaja Mertsi Lindfors, joka mainitsi Serbian ja pääkaupunki Belgradin kaikkialla jyräävästä inflaatiostakin huolimatta varsin järkevän hintatason matkakohteeksi.
Lentoyhteyksien tarjontaa toi esiin myös Mariia Radchenko airBaltic-lentoyhtiöstä, joka tarjoaa kelpo ratkaisuja sekä Helsingistä että Tampereelta myös Balkanille ja jopa Kaukasuksen alueelle.
Lopuksi puheenvuoron käyttivät useita vuosia Suomen Belgradin suurlähetystössä työskennellyt Janne Sykkö sekä viiniasiantuntija Timo Jokinen, joka esitteli mainioita serbilaisia viinejä. Muuten, jo marraskuun 22.-24. päivinä 2024 järjestetään Serbiassa Wine Vision -tapahtuma ruoan, viinien ja matkailun ympärillä!
Taannoiseen Jugoslaviaan, josta Serbia oli keskeinen osa, on Suomesta matkustettu varsin laajassa mitassa jo 1970-luvulta lähtien ja etenkin Kroatian merenrantakohteisiin matka on vilkkaana jatkunut näihin päiviin. Sisämaan Serbia, nyt jo nykyisen matkustajapolven monimuotoisempien matka-apellien myötä ansaitsee tulla laitetuksi matkakalenteriin lähitulevaisuudessa maan ja sen pääkaupungin monien matkailullisten antimien vuoksi!