Matkatoimistoala odotti hallitukselta eurooppalaisempaa otetta Suomen rajojen avaamisessa kansainväliselle matkustukselle. Pettymyksellä huomioitiin, että 11.6. pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa ei mainittu sanallakaan linjausten vaikutusta ammattimaisesti toimiviin matkanjärjestäjiin. Matkustuskupla Viron, Latvia, Liettuan, Norjan, Tanskan ja Islannin kesken ei riitä pelastamaan matkatoimistoalan yrityksiä.
Hallituksen valikoiva lista maista ei vastaa komission suositusta, eikä myöskään hallituksen itsensä esiin tuomaa periaatetta, jonka mukaan matkailua avataan niiden maiden kesken, joissa tautitilanne on samalla tasolla kuin Suomessa. Sekä yrityksille että matkustajille tilanne jatkuu entistä epäselvempänä.
Matkailualan yritykset odottavat toiminnan uudelleenkäynnistämistä
Kansainvälisen matkailun parissa toimivat matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ovat odottaneet malttamattomina Suomen rajojen avautumista niin, että nämä koronakriisistä pisimpään kärsineet yritykset pääsisivät vihdoin käynnistämään toimintaansa. Valtion tukitoimet ovat käytännössä onnistuneet väistämään matkatoimistoalan yritykset. Myös eduskunnan käsittelyssä nyt oleva lakiesitys yritysten kustannustuesta jättäisi esitetyssä muodossa suurimman osan matkatoimistoista ja matkanjärjestäjistä tuen ulkopuolelle. Ainoaksi ratkaisuksi yritykset ovat nähneet sen, että ne pääsisivät nopeasti käynnistämään liiketoimintaansa ja matkailu jatkuisi taas ulkomailta Suomeen ja Suomesta ulkomaille.
Hallituksen linjaukset matkustuskuplan avaamisesta Baltian maiden sekä Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa ovat riittämätön askel, joka ei suurinta osaa alan yrityksistä auta lainkaan. Kysymyksiä herättää myös se, onko hallitus toiminut EU-lainsäädännön ja -hengen mukaisesti valikoidessaan vain muutamat maat siitä suuresta jäsenvaltioiden joukosta, joka tautitilannekriteerit täyttää. On outoa, että suomalaismatkustaja pääsee Kreikkaan, mutta kreikkalaista ei toivoteta tervetulleeksi Suomeen.
Nykyisessä tilanteessa matkatoimistoala ei katso, että hallituksen linjausten pohjalta matkustajalla olisi oikeutta enää 14.6.2020 jälkeen alkavien matkojen osalta peruuttaa kuluitta matkaansa esimerkiksi Kreikkaan tai Kroatiaan, joissa tautitilanne on jo pitkään ollut Suomea parempi.
”Hallituksen tiedotustilaisuus herätti paljon kysymyksiä, mutta itseäni huolestutti se, että siinä ei sanallakaan mainittu matkatoimistoalan yrityksiä. Ikään kuin hallitus ei ymmärtäisi vieläkään, että kansainvälisen matkailun parissa toimii laaja elinkeino. Kaikissa ministereiden puheenvuoroissa tilannetta tarkasteltiin yksittäisten matkailijoiden näkökulmasta”, harmittelee Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.
Matkatoimistot tuovat turvaa matkailijoille
Matkustuksen rajoittaminen herättää keskustelua alan sisällä myös kansalliselle lentoyhtiölle myönnettyjen valtion tukitoimien näkökulmasta. Hyvät liikenneyhteydet eri puolilta Suomea mahdollisimman laajasti maailmalle ovat luonnollisesti myös matkatoimistoalan yritysten ja niiden asiakkaiden kannalta ehdottoman tärkeitä.
”On kummallinen yhtälö, että valtio yhtäältä haluaa tukea kansallista lentoyhtiötämme, mutta toisaalta edelleen estäisi matkustusrajoituksilla yhtiön ja sen palveluita käyttävien matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien liiketoimintaa. Niin kauan kuin rajoitukset Keski- ja Etelä-Euroopan maiden osalta – puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista – ovat maassamme voimassa, matkailuyritysten toiminnan käynnistäminen on haasteellista”, pohtii Suomen matkailualan liiton puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen.
Ulkoministeriö on huolissaan edustustojen resursseista auttaa ulkomailla pulaan joutuneita suomalaisia. Ministeri ei ole ehkä tietoinen, että matkanjärjestäjille omien asiakkaiden avustaminen kuuluu matkapakettilain mukaisiin velvoitteisiin. Jo tästäkin syystä olisi tärkeää, että matkustus ei olisi vain omatoimimatkailijoiden varassa vaan että myös ammattimaiset ja korkeaa kuluttajansuojaa noudattavat matkatoimistot ja matkanjärjestäjät pääsisivät matkoja järjestämään.