Syyskokous pidettiin vastauudistuneessa hotelli Sveitsissä Hyvinkäällä
Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) kokosi aktiivinsa syyskokoukseen 2017 Hyvinkäälle juuri uudistuneeseen hotelli Sveitsiin. Kokoustapahtumaan osallistui 90 varsinaista ja toimialajäsentä. Syksyn kokoustapahtuma muodostuu sääntömääräisestä kokouksesta ja työohjelmasta.
SMALin sääntömääräinen syyskokous käsitteli ja hyväksyi tulevan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä valitsi uudet luottamushenkilöt seuraavalle toimintaperiodille. SMALin hallituksen puheenjohtajan pesti ei nyt ollut katkolla, vaan tehtävää jo kolmatta 2-vuotikauttaan hoitava Matkatoimisto HETA Oy:n Kirsi-Marja Salonen jatkaa tehtävässä vielä vuoden 2018. Se on hänen 6-vuotiseksi muodostuvan puheenjohtaja kautensa viimeinen vuosi.
SMALin hallituksessa koettiin jonkin verran verenvaihtoa. Vuoden 2018 hallituksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Salosen lisäksi muodostavat Lasse Kauppi (HRG), Timo Kousa (Aurinkomatkat), Petri Novitsky (Futurist/Matka-Prima), Pasi Latva (Event Travel), Timo Saranpää (Kon-Tiki Tours) ja Anne-Marjut Väänänen (FCM Travel Solutions). Hallituksen varajäseniksi valittiin Peter Forsström (OK-Matkat), Harri Kaijanto (STS Alppimatkat), Olli Miettinen (Matka-Miettinen) ja Ari Penttilä (Matkapojat).
Työohjelman aluksi Kirsi-Marja Salonen evästi matkakaupan väkeä: ”Älä katso taaksepäin, jos olet menossa eteenpäin”. SMALin jäsenten edunvalvontatyötä tehdään työryhmissä, joiden toimialat ovat laki, viestintä, tilastointi ja tutkimus sekä tulevaisuus. Liiton hallituksen strategia painottaa poliittisia tekijöitä, edunvalvontatyötä, ostopalveluita, partneriyhteistyötä sekä resurssikysymyksiä.
Vierailevana esiintyjänä Ernst & Young Oy:n Jari Piittinen avasi aihetta ”Mitä velvoitteita uusi tietosuoja-asetus tuo yrityksille”. Tausta on EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) ja tietosuojalaki vuodelta 2016 sekä valtavasti kasvanut tietomäärä – vaikkapa verkkokaupasta aina sykemittareilla koottavaan tietoon. Piittinen pohti, miten tietosuoja-asetukseen ja lainsäädännön velvoitteisiin tulisi yrityksissä valmistautua käytännössä, mitä asioita on yhä avoinna ja mitä vielä pohdittavana. Mikä on yrityksen rooli asiakas- tai vaikkapa henkilöstötietojen osalla – rekisterinpitäjä vai tietojen käsittelijä? Piittinen painotti ottamaan mukaan työhön yrityksen kaikki voimavarat ja aloittamaan työn heti, sillä muutokset vaativat aikaa.
Samasta aiheesta kommenttipuheenvuoron esitti Comgate Oy:n Saila Koskinen korostaen mm. tietosuojan elinkaarta ja henkilötietojen ajantasaisuutta, täsmällisyyttä ja läpinäkyvyyttä.
Lähestyvien Matkamessujen kuulumiset toi näyttelypäällikkö Anna Suominen, joka totesi tammikuisten messujen teemoiksi Suomi 100, Tasty Travl, aktiivilomat ja sunnuntaisen perhepäivän.
Iltapäivän ohjelmassa Haaga-Helian Pasi Tuominen tarkasteli matkakauppaa asiakkaan näkökulmasta tarinoita, tunteita ja sekoitettua todellisuutta aineksinaan.
Pitkään toimialaa puhuttaneeseen kuluttajavakuuskysymykseen toi uutta näkökulmaa Ruotsista Vector Nordic AB:n Tomas Olsson sekä Ruotsin matkatoimistoliiton SRF:n lakimies Jonas Thyberg. Vector on Ruotsissa matkakaupan oma vakuus- ja vakuutustoimija, joka on hakeutunut yhteistyöhön Gar-Bo -vakuutusyhtiön kanssa. Nyt 39 %:sti SFR:n omistama Vector haluaa laajentua myös Suomeen ja on valmis laajentamaan myös omistuspohjaansa täkäläisillä yrityksillä. Uudistuvien valmismatkalakien myötä kasvavien vakuusvaatimusten edessä länsinaapurin ratkaisut voivat osua hyvinkin otolliseen maaperään myös Suomessa.
Valtiovaltaa eli työ- ja elinkeinoministeriön näkökulmaa matkailun toimialaan tarkasteli TEM:in erityisasiantuntija Nina Vesterinen. Hän totesi matkailun työllistävän 140 000 henkilöä Suomessa. Lisäksi matkailun työllistävät kerrannaisvaikutukset, alueellisesti tasapainottavat vaikutukset ja vientiin rinnastettava tulo kansantaloudellemme ovat kaikki toimialan positiivisia puolia. Ministerissä toimii parhaillaan Matkailun yhteistyöryhmä (1.6.2016 -31.12.2018) sekä Matkailun tiekartta 2015-2025 -hanke, joiden avulla toimialan suunnitelmia koordinoidaan. Ministeriö pohtii mm. vaikkapa sellaisia asioita, kuin mahdollista kesälomaperiodin siirtoa esim. 2 viikolla myöhemmäksi maassamme – mitä vaikutuksia, hyötyjä ja haittoja tästä olisi? Nina Vesterinen vakuutti, että ministeriön motto on ”Tehdään yhdessä”.
SMALin työohjelman viimeinen aihe oli liiton omin voimin läpikäyty matkapakettilainsäädännön ja vakuusvaatimusten uudistuksen nykytila ja eräät muut ajankohtaiset julkiset hankkeet. Niitä luotasivat SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.
Ulkomailla pidettävän kevätkokouksen ajankohdaksi SMAL kertoi 19.-22.huhtikuuta 2018, mutta pitopaikka, ts. todennäköisesti Keski-Euroopassa tai kenties Baltiassa sijaitseva kohdemaa vahvistuu hieman tuonnempana. (EH)