Suomen matkailualaa laajasti edustava SMAL on pyytänyt jo vuoden ajan hallitukselta johdonmukaista ja tulevaisuuteen katsovaa strategiaa yhteiskunnan avaamiseksi pysyvästi.
Kaksi vuotta suuntaan jos toiseen sahanneet hallituksen ja viranomaisten asettamat rajoitukset ovat horjuttaneet suomalaisten uskallusta elää ja toimia normaalisti sekä tehneet Suomesta ennalta-arvaamattoman maan niin kansainvälisessä liike- kuin vapaa-ajan matkustuksessa.
Koronapassin ja muihin pandemian aikana kehitettyjen apukeinojen varaan pitäisi vihdoin luottaa myös Suomessa. Matkailualalla laitetaan ilolla merkille yhä useampien terveydenhuollon ammattilaisten esitykset siitä, että koronatautiin tulisi ryhtyä suhtautumaan kuin mihin tahansa hengitystieinfektioon. Pandemia on yllättänyt maailman kestollaan ja uusilla käänteillään, eikä tämän koronaviruksen uskota katoavan keskuudestamme vielä vuosikausiin. Suhtautumisemme siihen tulee kuitenkin muuttua, ja mitä pikemmin Suomella on selkeä ja johdonmukainen toimintastrategia yhteiskunnan avaamiseksi, sitä nopeammin meillä on mahdollisuus elvyttää koronasta kärsineitä liiketoimintoja eurooppalaiseen malliin.
”Parin kuukauden välein tiukennetut ja kevennetyt rajoitukset ovat lamaannuttaneet niin kuluttajat kuin yritykset. Tämä on nähty viime aikoina erityisen selvästi matkailualalla, jossa niin maahantulosäännösten muutoksilla kuin eri palveluiden saatavuutta koskevilla rajoituksilla on ollut merkittäviä seurauksia Suomeen saapuviin matkailijoihin. Esimerkiksi hallituksen tekemien uusien ravintolarajoitusten vaikutukset kumuloituvat negatiivisina vaikutuksina lukemattomiin matkailupalveluita tuottaviin ja myyviin yrityksiin. Rajoitusten vuoksi peruuntuneiden matkojen myötä moni matkailuyritys menettää kipeästi tarvitsemansa bisneksen”, murehtii SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.
Monissa maissa ynnätään jo yhteen rajoitusten kokonaisvaikutusten plussia ja miinuksia. Tässä arviointityössä toivoisi, että Suomi ei olisi hännänhuippuna. Useissa EU-jäsenvaltioissa on yhteiskuntaa pystytty pyörittämään rokotuksiin perustuvan koronapassin ja tiukkojen maskikäytäntöjen myötä. Hyviä esimerkkejä löytyy ja niistä olisi syytä ottaa oppia.
”Moni Euroopan maa, kuten Italia ja Viro, ovat säätäneet maskipakon yleisissä tiloissa liikuttaessa ja tautipiikin mahdollisesti kiristyessä jopa ulkona liikuttaessa. Lisäksi koronapassin käyttöä suositaan
laajasti. Monissa Euroopan maissa on tarjolla pikatestejä kotikäyttöön edulliseen hintaan tai tietty määrä kuukaudessa jopa veloituksetta. Näin elinkeinon harjoittaminen pyritään mahdollistamaan pitkittyneestä epidemiasta huolimatta. Emme taistele enää saman tuntemattoman ja pelottavan tartuntataudin kanssa, joka yllätti meidät pari vuotta sitten, toteaa SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen.
Jokainen päivä ja viikko ovat elintärkeitä niin suomalaisen matkailualan pandemiasta selviytymisen ja elpymisen kuin ihmisten jaksamisen kannalta. Selkeät suuntaviivat, johdonmukainen strategia ja ihmisiin
tulevaisuuden uskoa ja luottamusta valava viesti ovat nyt se, mitä Suomi tarvitsee.
Kuva: SMALin Anne-Marjut Väänänen (vas.) ja Heli Mäki-Fränti (oik) pääministeri Sanna Marinin puheilla Valtioneuvoston linnassa helmikuussa 2021