Menu
MATKAVIIKKO
  • Etusivu
  • Mediatiedot
  • Tietoa meistä
MATKAVIIKKO

SMALin syyskokous pohti matkakaupan talouden ja turvallisuuden tulevaa toimintaympäristöä

Posted on 11.10.202312.10.2023 by Eero Havia

Suomen matkailualan liitto ry SMALin syyskokoustapahtuma 2023 järjestettiin Radisson Blu Royal -hotellissa Helsingissä 10. lokakuuta 2023. Estradille nousi SMALin oman väen ja muutamien kutsuttujen ammattilaisten lisäksi kolme mielenkiintoista puhujaa: ELO:n pääekonomisti Tiina Helenius, Finnairin jättävä toimitusjohtaja Topi Manner  sekä Ulkopoliittisen instituutin virkavapaa johtaja, nykyinen  presidenttiehdokas Mika Aaltola. Työohjelman lisäksi päivään sisältyi SMALin sääntömääräinen syyskokousosuus. Paikalla oli yhteensä n. 100 SMALin jäsentä, puhujaa ja muuta osallistujaa. 

SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntin tervetulotoivotuksen ja  hallituksen puheenjohtaja Anne-Marjut Väänäsen kokousavauksen jälkeen Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö ELO:n TV:stä ja myös SMALin aikaisemmista yhteyksistään tuttu pääekonomisti Tiina Helenius valotti kansainvälisen talouden ajankohtaisia kehityskulkuja. 

”Talouden käänne hyvään suuntaan on jo tapahtunut, mutta taso ei vielä tyydytä. Korot eivät vielä käänny laskuun, päinvastoin edessä voi olla vielä yksi Euroopan Keskuspankin (EKP)  koronnosto. Inflaation kääntämisen sykli on helposti 2-2½ vuotta”, sanoi Helenius. ”Globaali kasvu Euroopan, USA:n ja Kiinan välillä on eriytynyt. Euroopassa Saksaa ja Suomea lyödään lujimmin ja ne ovat heikentyneet muita maita enemmän”, sanoi Helenius ja totesi, että Suomi tarvitsisi kipeästi matalampia korkoja.””EKP:n rahapolitiikan kiristys tuntuu nyt koko voimallaan Suomessa.” Loppuvuodeksi Helenius ennustaa Suomeen lievää taantumaa. ”Valtiontalouden menot on mitoitettava talouden kantokykyyn. Tämä asia on hoidettava talouskasvulla ja tuottavuudella, ei leikkaamalla”, ohjeisti Helenius.

Tulevaisuuden verhoa Finnairin lentokorkeudelta raotti lähtevä CEO Topi Manner

Finnairin jo eroilmoituksensa jättänyt toimitusjohtaja Topi Manner kävi läpi  ’kaksoiskriisin’, siis pandemian ja Venäjän Ukraina-aggression ja ilmatilan sulkemisen seurauksia Finnairille. ”700 henkilöä on irtisanottu, miljardi euroa tappiota ja kolme miljardia uutta velkaa”, kuvasi Manner järisyttävän. brutaalin kriisin vaikutuksia. Yhteensä työtä tekevä henkilöstö Finnairissa on pienentynyt 1300-1400:lla henkilöllä. 

”Venäjän ilmatilan sulku  oli jopa suurempi paha kuin pandemia. Lentoaika ja samalla polttoaineen kulutus Aasian kohteisin kasvoivat kumpikin 40%, mutta samaan aikaan polttoaineen hinta on myös noussut tuntuvasti”, sanoi Manner. ”Lentoaikojen kasvu myös aikaansai koneiden 24 tunnin kierron menetyksen ja se toi puolestaan lisää kustannuksia lentävän henkilökunnan kuluihin.” Kaikenkaikkiaan lentämisen kustannukset Mannerin mukaan ovat  kasvaneet jopa 100 %.

Viimeaikainen lentohintojen nousu liitettynä globaalisti mm. konepulan vuoksi vähentyneeseen  kapasiteettiin, tarjontaan on kuitenkin mahdollistanut uutta kannattavuutta lentoyhtiön näkökulmasta. 

Parempaa  kannattavuutta on haettu myös uusilla työskentelytavoilla, esimerkiksi tekniikassa, huollossa  ja lentoasemilla vaikkapa ’kääntämällä kone kuin kone 45:ssä minuutissa’.

Valtavan ja äkillisen shokin  jälkeen Finnair on suuntautunut uudelleen: länteen lähinnä yhdysvaltalaisten oneworld-kumppaneiden kanssa yhteistyössä  ja etelään ja Lähi-itään Qatar Airways kanssa yhteistyössä. Myös liikennettä Intiaan on lisätty. ”Verkosto onkin nyt tasapainoisempi 100 lentokohteella”, sanoo Topi Manner ja arvioi, että Venäjän ilmatila saattaa pysyä suljettuna pitkään.

Myös myynnissä ja jakelussa tapahtuu muutoksia. ”Jakelun teknologiamurros hyödyttää asiakasta ja koko toimialaa. Yhä useampi asiakas suunnittelee ja ostaa matkansa netissä”, sanoi Manner.

”Tavoitteena on kassavirtaa tuottava kannattava kasvu keskipitkällä aikavälillä”, jatkoi Topi Manner. Finnair aikoo kasvaa markkinoiden mukana ja yhtiötä kehitetään itsenäisenä lentoyhtiönä.

Lisää Finnair-kuulumisia Mannerin jälkeen kertoi yhtiön VP Global Sales Jenni Suomela täsmentäen mm. käytännön toimintaohjeita Finnair-kontakteineen matkatoimistoväelle.

Mollivoittoista maailmalla

SMALin syyskokouspäivän päätteeksi korokkeelle nousi nyt presidentinvaalien alla kampanjoiva, Ulkopoliittisen instituutin johtajan tehtävästä vapaalla oleva Mika Aaltola.  Hänen aiheensa oli otsikoitu ”Keskinäisriippuvuudet ja Suomen turvallisuus”. Aaltolan presentaatio sai SMALin väeltä arvion ’mollivoittoinen’, mutta liekö se tämän päivän geopolitiikan realismia, missä Aaltola lienee tiedon päällä. Lisää painetta tummempiin sävyihin toi juuri kokousiltapäivän uutinen Suomen ja Viron välisen kaasuputken ja puhelinkaapelin vaurioitumisesta. Tapahtuneessa  arvioitiin jopa sabotaasin olevan mahdollista. Samaan aikaa Lähi-itä kärsii  palestiinalaisen Hamasin iskujen ja Israelin vastareaktion alla ja kaikki tämä Euroopassa jo pitkään velloneen Ukraina sodan lisäksi. 

Hyvin suureen hilpeyteen ei todellakaan maailmanpolitiikkaa päätoimisesti seuraavalla miehellä ole aihetta. ”Vuonna 1989 Eurooppa juhli Berliinin muurin murtumista.  Nyt meidän rajallamme rakennetaan aitaa  naapurimaata vastaan. Kun Berliinin muuri murtui, ei aitoja enää pitänyt tulla eikä tehdä”, peilasi Aaltola.  ”Mikä on se kansainvälinen yhteisö, joka voisi puuttua asioiden kulkuun nyt Israelissa, Gazassa tai vaikkapa Ukrainassa?”, kysyi Aaltola retorisesti.   Yksi ajatus olisi luoda Pohjoiselta jäämereltä Puolan kautta kohti etelää vakauden vyöhyke,  jonka funktio olisi tulpata Venäjän aggressio.

Tuottaako turismi rauhaa? kysyttiin Mika Aaltolalta, mutta yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa. 


”Me uskoimme, että demokrattiset maat eivät sodi keskenään, mutta kun ’drop-out’-valtiot löytävät toisensa, näyttää tapahtuvan kamalia.” 

Aaltolan mukaan Kiina on globalisaation suuri edunsaaja ja vaatiikin paljon, että Kiina lähtisi Venäjä tielle.

Amadeus Finlandin edellinen toimitusjohtaja Paula Punkari (keskellä) kutsuttiin SMALin kunniajäseneksi. Kuvassa vas. toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti SMAL, sääntömääräisen syyskokouksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen (Heta Oy) sekä oikealla SMALIn hallituksen puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen

 Sääntömääräisessä kokousosuudessa täydennettiin SMALin matkanjärjestäjä-, matkapalvelu- ja Suomi-johtokuntien kokoonpanoja vuoden aikana tapahtuneiden henkilömuutosten vuoksi. 

Kuva ylimpänä: SMALin syyskokouksessa palkittiin hiljattain päättyneessä  SUSTOUR-projektissa Travelife Partner – Committed to sustinability  tai Travellife Certified – Excellence in sustainability -kunniakirjoin koko joukko suomalaisia matkakaupan toimijoita.  Osa oli saanut huomionosoituksensa jo aikaisemmin. Kuvassa palkittujen kanssa äärimmäisenä oikealla SUSTOUR-hanketta SMALissa luotsannut Jenni Kemppainen.

Uusimmat artikkelit

  • Saariston Rengastie avautuu – kausi pidempi kuin koskaan 9.5.2025
  • Helsinkiin odotetaan vilkasta matkailukesää 8.5.2025
  • Tampere-Pirkkalan lentoasemalla suuronnettomuusharjoitus 7.5.2025 7.5.2025
  • Finnlinesin tuloskatsaus tammi–maaliskuu 2025: ”Melko hyvä” 6.5.2025
  • Tammisaaren nykytaiteen museo Chappen kesänäyttelyt 9.5.-7.9.2025 6.5.2025

Arkistot

Kategoriat

  • Kotimaan matkailu
  • Laivaliikenne
  • Lentoliikenne
  • Liikematkustus
  • Majoitus
  • Matkamessut
  • Muut aiheet
  • SMAL
  • Vapaa-ajan matkailu

Yhteistyössä:

FBTA
© 2025 Matkaviikko Kustannus