”Ilmailun ja kansoja yhdistävän kommunikaation symboli”
Suomalaisen sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindforsin suurikokoinen, lintua muistuttava veistos on pystytetty lentoaseman sisäänajotien varrelle. Finavia on tilannut taideteoksen Suomi 100 -juhlavuoden ja Helsinki-Vantaan eteläsiiven avajaisten kunniaksi.
Finaviassa on jo pitkään suunniteltu sopivan maamerkin sijoittamista Helsinki-Vantaalle paikkaan, josta se näkyisi lentoasemalle saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Suurikokoinen Lindforsin veistos on komeillut Helsinki-Vantaan sisäänajotien varrella tiistaiaamusta 22. elokuuta alkaen. Taideteos valmistuu torstaihin 24. elokuuta mennessä.
”Lintua muistuttava veistos lentoaseman tunnisteena on oiva jatkumo taidelentoasemakonseptillemme ja upea tervetulotoivotus lentoasemalle saapuville matkustajille. Haluamme samalla omalta osaltamme kantaa vastuuta suomalaisen taiteen ja muotoilun puolesta Suomi 100 -juhlavuonna”, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.
Lindforsin 16 metriä korkea veistos liikkuu tuulen voimalla kuin jättimäinen tuuliviiri. Teoksen valtava purje toimii paitsi energianlähteenä myös valkokankaana. Lennokkaan otuksen siipiin kiinnitetyt projektorit heijastavat viestejä lentoasemalle saapuville vieraille.
”Veistokseni on lentävä fantasia. Se liikkuu ikuisesti ja arvaamattomasti tuulen voimalla ylpeänä meidän yläpuolellamme. Teokseni toinen ulottuvuus paljastuu, kun se puhuu meille heijastetun kuvan kautta uutta asiaa ja tietoa päivästä toiseen, vuodesta seuraavaan”, kertoo Lindfors.
Lindforsin mukaan siivekäs veistos muistuttaa lintua, joka symboloi ilmailua ja kansoja yhdistävää kommunikaatiota. Se sopii hyvin lentoasemalle varsinkin nyt, kun Helsinki-Vantaa uudistuu ja laajenee Finavian merkittävän investointiohjelman myötä.
Teoksen nimi on vielä avoin. Finavia etsii teokselle nimeä kaikille avoimella nimikilpailulla, joka käynnistyy lähiaikoina. Finavia tiedottaa nimikilpailusta erikseen. Tavoitteena on julkistaa teoksen nimi Suomen itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2017. (EH)