Mikä on Taitaja?
Taitaja on vuosittainen ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin pohjautuvissa lajeissa. Yhteistyökumppaneina on tänä vuonna mm. Opetus- ja kulttuuriministeriö, Espoon kaupunki sekä iso joukko merkittäviä yrityksiä eri toimialoilta.
Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta. Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Osa lajeista on ilman ikärajaa.
Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle. Voit tutustua Taitaja-tapahtuman historiaan (skillsfinland.fi)
Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä näyteikkunana ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.
”Matkailu ja siihen liittyviä toimialoja on jälleen mukana Taitaja- tapahtumassa”, kertoo matkailun kilpailua jo kolmatta vuotta peräkkäin päätuomaroiva opettaja ja tiimivastaava Jarmo Kuosmanen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän GRADIAsta.
Vuonna 2023 kilpaillaan Espoossa
Taitaja2023-tapahtuma kerää yhteen maan huippuosaajat kisaamaan Suomen mestaruuksista. Taitaja2023-tapahtuma järjestetään Espoossa 8.–11.5.2023. Taitaja2023 Espoo -tapahtuman päävastuullinen toimija on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Avajaisia vietetään maanantaina 8. toukokuuta klo 14.00 alkaen ja ne ovat nähtävissä myös verkon välityksellä taitaja2023.fi -sivuston kautta. Kilpailupäivät ovat 9.-11. toukokuuta.
Taitajan yleiskuvaus matkailu -kilpailulajista:
Matkailualan perustutkinnon suorittanut toimii vastuullisesti, myynti- ja markkinointihenkisesti sekä asiakaslähtöisesti kaikissa matkailijan palveluketjun vaiheissa. Hänellä on hyvät kieli- ja vuorovaikutustaidot, sekä eri kulttuurien tuntemus.
Matkailualan perustutkinnon suorittanut työskentelee kestävän toimintatavan mukaisesti, toimii työssään luotettavasti sekä noudattaa matkailualan säädöksiä ja turvallisuusmääräyksiä. Hän toimii matkailualan asiantuntijana toimialan eri suunnittelu- ja toteuttamistehtävissä.
Matkailualan perustutkinnon suorittanut suunnittelee työtään ja osaa työskennellä itsenäisesti sekä työryhmässä. Hän toimii työssään luovasti, joustavasti, vastuuntuntoisesti, oma-aloitteisesti ja hänellä on hyvät ongelmanratkaisutaidot ja tilannetaju. Hän on perehtynyt kansainväliseen ja kotimaiseen matkailualaan seuraten matkailualan mahdollisuuksia ja alan kehitystä.
Matkailualan perustutkinnon suorittanut toteuttaa, tuotteistaa ja opastaa erilaisia elämyksellisiä matkailutuotteita ja -palveluja. Hän osaa markkinoida ja myydä matkailutuotteita ja -palveluja. Hän toimii kustannustehokkaasti työpaikan ja sen toimintaympäristön liikeidean, paikallisen kulttuurin ja matkailutrendien mukaan.
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat matkailualan perustutkinnon kiitettävän tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävien suunnittelussa on otettu huomioon matka-asiantuntijan, vastaanottovirkailijan ja matkailupalvelujen tuottajan osaamisohjelman opintoja.
Kuva yllä: Matkailun lajialue Metroareenassa Espoossa