…ja vuokraa sen samalla väliaikaisesti käyttöönsä
AS Tallink Grupp on sopinut myyvänsä Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä liikennöivän pika-alus Superstarin Medinvest SpA:lle (Corsica Ferries Group).
Alus jatkaa kuitenkin liikennöintiään nykyisellä reitillä ns. charterback-sopimuksella Tallinkin tilaaman uuden sukupolven LNG-aluksen luovuttamiseen eli vuoden vuoden 2017 alkuun asti. Sopimuksen hinta on 91,5 miljoonaa euroa.
Superstarin omistuksen vaihtuminen ja vuokrasopimuskauden alkaminen on suunniteltu joulukuulle 2015. Tallinkin toimitusjohtaja Janek Stalmeister vahvistaa, että Superstar jatkaa entisellä reitillään nykyisellä miehistöllä ja aikataululla. Omistajavaihdoksesta ei aiheudu muutoksia matkustajille.
Uuden LNG-aluksen miehistö kootaan nykyisten pika-alusten miehistöistä, mutta uudelle laivalla rekrytoidaan myös uutta henkilökuntaa.
AS Tallink Grupp käyttää myynnistä saatavia varoja pääasiassa lainojen takaisinmaksuun ja nyt rakenteilla olevan aluksen rahoittamiseen.
Tallink tilasi pika-alus Superstarin 120 miljoonalla eurolla ja sen valmisti italialainen Fincantieri Cantieri Navali S.p.A. Superstar toimitettiin vuonna 2008 ja on siitä asti liikennöinyt Helsingin ja Tallinnan välillä. Se on 175,1 metriä pitkä, 27,6 metriä leveä ja sen käyttönopeus on 27,5 solmua. Superstariin mahtuu 2 080 matkustajaa ja rahtia tai matkustaja-ajoneuvoja 1 930 metriä. Laivalla on 186 hyttiä ja 736 vuodepaikkaa. Superstarin kummi on virolainen tennispelaaja Kaia Kanepi.
Tallink tilasi uuden sukupolven LNG-käyttöisen aluksen Helsinki−Tallinna-reitille helmikuussa 2015. Laivan rakentaa telakkayhtiö Meyer Turku Oy. Laiva maksaa 230 miljoonaa euroa ja se on tarkoitus luovuttaa tilaajalleen vuoden 2017 alussa. Sen suunniteltu matkustajamäärä on 2 800, pituus 212 metriä ja bruttovetoisuus 49 000 tonnia.
Uusi laiva on jo liikenteessä olevia Tallinkin pikalaivoja huomattavasti energiatehokkaampi useiden innovaatioiden ja teknisten ratkaisujen ansiosta. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota laivan ympäristöystävällisyyteen, päästöjen ja jätteiden minimoimiseen ja kierrätysmahdollisuuksiin. Alus käyttää polttoaineenaan LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua ja täyttää kaikki uudet, tiukemmat ECA-alueita ja Itämerta koskevat päästörajoitukset.
(EH)