50 vuotta hyperrealistista maalausta
Tallinnan taidemuseoa Kumun isossa salissa on meneillään varsin mielenkiintoinen Fotorealismi -maalaustaiteen näyttely. Esillä on mm. hyperrealismin klassikoiden Richard Estesin, Robert Cottinghamin, Chuck Closen ja Don Eddyn teoksia.
Hyperrealismi syntyi 1960-luvun lopun Yhdysvaltojen itä- ja länsirannikolla ja levisi 1970-luvulla kaikkialle maailmaan. Taidesuuntaukselle on tyypillistä kiinnostus nykyaikaiseen kaupunkiympäristöön. Hyperrealistisissa maalauksissa on suurkaupunkien katunäkymiä, valomainoksia ja näyteikkunoita, autoja ja moottoripyöriä, tavaramerkkejä ja pikaruokaloita, moderneja interiöörejä ja paljon muuta, mikä on tyypillistä suurkaupungille elinympäristönä.
Hyperrealistit käyttävät teostensa lähtökohtana valokuvia sekä jäljittelevät ja tehostavat valokuvamaista esitystapaa. Tavoitteena ei kuitenkaan ole välittää todellisuutta mahdollisimman luonnollisena, vaan päinvastoin saada aikaan ”realistista realistisempi” – hyperrealistinen – vaikutelma. Hyperrealistinen taide havainnollistaa, miten suuresti maailmankuvaamme vaikuttavat valokuvat mediassa, elokuvissa, mainoksissa, tietokoneen ruudulla jne. Nämä kuvat muodostavat eräänlaisen rinnakkaistodellisuuden, josta tulee joskus lähtökohta arkitodellisuuden arviointiin.
’Fotorealismi- 50 vuotta hyperrealistista maalausta’ -näyttely on suurin hyperrealistisen maalaustaiteen historiasta ja nykypäivästä tehty näyttely Euroopassa. Teokset ovat niin vaikuttavia realismissaan ja pikkutarkoissa yksityiskohdissaan, että katsojan on lähes pakko tutkia maalaukset aivan lähietäisyydeltä varmistuakseen, että ne ovat todellakin maalauksia, öljyväritöitä tai akryylitöitä.
Näyttelyn on koonnut Institut für Kulturaustausch (Tübingen) ja se on esillä 12.6. 2016 saakka.
Kumu-taidemuseo sijaitsee Kadriorgin puistoalueella, joten samaan retkeen voi yhdistää kauniin puistoalueen, presidentin linnan ja Pietari Suuren rakennuttaman Kadriorgin palatsin tutustumisen – ainakin ulkopuolelta. Alueelle pääsee Virukeskuksen kohdalta esim. Viru ja Estoria -hotelleilta sujuvasti raitiotievaunuilla 1 ja 3 (Kadriorg), joiden päätepysäkiltä Kumuun on noin 400 metrin kävelymatka viehättävän puiston halki tai sivuitse.
Kumun kahvila tarjoilee muuten varsin edullista kotiruokatyyppistä lounasta vain 4,- euron hintaan. Kannattaa varata 1½ -2 tuntia, jos samalla kiertää Kumun pysyvät näyttelyt ja puolisen tuntia enemmän, jos aikoo lounastaa museon kahvilassa. Pääsylippu Kumuun maksaa 6 euroa. (EH)