Kulttuuritutkija esitelmöi matkailun symboleista PATA Finlandin matkailuvälle
Symbolitutkija Liisa Väisänen saapui kertomaan symbolien kielestä Pacific Asia Travel Associationin eli PATA:n Finland Chapterin järjestämässä tilaisuudessa 16.9.2015.
Väisänen on juuri julkaissut kirjan ”Mitä symbolit kertovat – Taidetta pintaa syvemmältä”. Teos esittelee länsimaisen taiteen keskeisimpiä aiheita antiikista 1800-luvun loppuun. Siinä kiinnitetään huomiota myös tämän hetken arjesta löytyviin kuvallisiin viesteihin: kun käsittelemme rahaa, näemme maiden lippuja, painamme puhelimen vihreää luuria, noudatamme liikennemerkkien ohjeita tai peukutamme, olemme tekemisissä symbolien kanssa. Symbolit ovat osa omaa historiaamme ja kulttuuriamme. Niitä ymmärtämällä taideteoksetkin aukeavat uudella tavalla. Symbolit auttavat tunnistamaan paitsi aiheita myös aikakausia.
”Mitä symbolit kertovat” on opas kaikille kuvallisesta kielestä kiinnostuneille. Jopa lomamatkoista saa symbolien kieleen perehtynyt enemmän irti. Symboleja, vertauskuvia ovat Väisäsen mukaan eleet, muodot, värit ja asiat. Symbolit lähtevät perinteisistä arvoista, usein uskonnosta. Symboleja on kaikkialla. Kieltä on merkitty aluksi kuvakirjoituksella. Nyt hymiöillä palataan taas kuvakirjoitukseen.
Liikennemerkit ovat kansainvälisiä symboleja, vihreä on myös esimerkiksi apteekkien väri, päärynä on raskauden symboli ja perhonen kuvaa elämän lyhyyttä. Kärpänen on paholaisen symboli. Aasiassa lohikäärme on hyvä, mutta tiikeri on paha ja valkoinen tiikeri vie jopa pelionnen. Ympyrä on täydellisyyden vertauskuva. Hindulaisilla jalanjäljet ovat opettajan, siis tiennäyttäjän, symboli. Kahdella kädellä ojennettu käyntikortti on teitittelyn symboli. Svastikaa eli hakaristiä buddhalaiset käyttivät tekstin alussa harmonian, onnen ja ikuisuuden symbolina.
Väisäsen teos osoittaa, ettei yksikään symboli jää irtonaiseksi osaksi, vaan kaikki kuvat kytkeytyvät suurempaan kokonaisuuteen. ”Vaikka taiteen katseleminen ei ole kaikille luontaista, sitä voi opiskella. Toistuvia aiheita voi oppia tunnistamaan ja syventää näin myös oman aikamme kulttuurin ymmärtämistä”, Liisa Väisänen sanoo. ”Toivon kirjan kuluvan sekä taiteen harrastajien että kaikkien Eurooppaa rakastavien ja historiasta kiinnostuneiden käsissä”, hän kirjoittaa esipuheessaan ja toivottaa lukijoille hyvää ja mielenkiintoista matkaa taiteeseen, historiaan ja kenties omaan itseensä ihmisinä.
FT Liisa Väisänen on symbolitutkija ja länsimaisen kulttuurihistorian tuntija. Hän on julkaissut aiemmin mm. teokset Kristilliset symbolit sekä Verkkaisuuden filosofiaa. Liisa Väisänen on asunut lähes koko aikuisikänsä ulkomailla, viimeiset 20 vuotta Italiassa, kunnes hän vuonna 2014 muutti Espanjaan, Andalusiaan. Nykyään hän toimii luennoitsijana, asiantuntijaoppaana sekä tietokirjailijana. Menneisyydessään Liisa on ollut myös ammattinyrkkeilijä. Nykyisin symbolien tutkimuksen ohella hän kasvattaa puutarhassaan banaaneja. (EH)