CWT Travel Management Priorities 2013 -raportti julkaistu
Carlson Wagonlit Travel (CWT) on julkaissut CWT Travel Management 2013 -raportin. Sen tiedot perustuvat lähes 800 travel managerin kyselyvastauksiin. Kyselyyn vastanneet yritykset toimivat useilla eri toimialoilla ympäri maailmaa. Alla CWT:n tuoreen selvityksen keskeisiä matkahallinnon ja liikematkustuksen näkökohtia.
Lisäsäästöt kiikarissa
Kyselyn tulosten mukaan Travel Managereiden prioriteettien järjestys on vuonna 2013 koko lailla sama kuin vuonna 2012. Ostotoiminnassa keskitytään edelleen säästömahdollisuuksien maksimointiin – matkustajakokemusten kustannuksellakin. Säästöt ovat etusijalla kaikilla kyselyyn osallistuneilla eli yrityksen koko, toimiala, matkustuksen rakenne tai matkustusbudjetti eivät muuta asiaan suhtautumista.
”Vallitsevan haasteellisen taloustilanteen myötä ostajiin kohdistuu jatkuvaa painetta kustannusten karsintaan ja matkahallinnon järjestämiseen kustannustehokkaasti”, sanoo Jari Oinonen, CWT:n Suomen myynti- ja asiakkuusjohtaja. ”Säästöjä haetaan tuttuun tapaan suurimmista kulueristä eli lentomatkustamisesta ja maakuljetuksista siitäkin huolimatta, että niiden suhteen monessa yrityksessä ollaan jo hyvin pitkällä verrattuna muihin matkustuksen osa-alueisiin.”
Matkustuspolitiikan noudattaminen
Kyselyn perusteella näyttää siltä, että aktiivisimmin matkustuspolitiikan noudattamiseen liittyviä ongelmia pyritään ratkaisemaan teknologian avulla globaalisti toimivissa yrityksissä. ”Tässä suhteessa me Suomessa muodostamme poikkeuksen, sillä meillä kiinnostusta teknologisten ratkaisujen hyödyntämiseen on aivan kaiken kokoisissa yrityksissä. Ehkä tässä asiassa Suomi on jopa edelläkävijän asemassa”, toteaa Oinonen.
Matkustajille tarjotaan langattomia palveluita, sosiaalisen median työkaluja, tarvittavien sovellusten käyttöönottoa sekä internet-pohjaista matkustajaportaalia perinteisempien menetelmien, kuten viestinnän ja koulutuksen, rinnalla. Uusia haasteita halutaan ratkaista innovatiivisin keinoin ja menetelmin, kun matkustamisen optimointi on jo muuten hyvällä mallilla.
Liikematkustuksen trendit osoittavat vuoden 2013 haasteet
CWT Travel Management Priorities 2013-raportin toinen osa kattaa Liikematkustustrendit 2013 sekä kuluvan vuoden aikana odotettavissa olevat muutokset.
On todennäköistä, että inflaation vaikutus liikematkustuksen hintoihin globaalisti on varsin maltillista, ja hintojen korotusodotukset ovat alle 5 prosenttia. Palveluntuottajien toimintaa ja linjauksia erityisesti erilaisten kohoavien polttoaine- ja muiden lisämaksujen suhteen kannattaa silti tarkkailla läpi vuoden.
Teknologiauudistukset vaikuttavat matkustusprosessiin ja kuluttajalähtöinen teknologia löytää entistä vahvemmin tiensä myös liikematkustukseen. Esimerkkeinä matkapalveluiden arviointisivustot sekä erityisesti liikematkustajille suunnitellut mobiilisovellukset.
Matkahallinto 2.0
Niin sanottu matkahallinto 2.0 on myös yksi keskeisistä teemoista vuonna 2013. ”Yritykset pyrkivät löytämään oikean tasapainon matkustajan varauskäyttäytymisen valvonnan, matkustusbudjetissa pysymisen sekä matkustuksen ja matkustajan turvallisuuden välille”, sanoo CWT Solutions Groupin Manager Teemu Tuomarla.
Matkahallinto 2.0:sta käytetään myös termejä ”unmanaged travel” ja ”open booking”. Käsitteellä tarkoitetaan vapaata varauskäytäntöä eli sitä, että matkustaja voi itse vapaasti valita, miten hän matkansa varaa, kunhan noudattaa matkustusbudjettia. Vapaammalla varauskäytännöllä on jo omat kannattajansa, mutta valtaosa odottaa edelleen näyttöä sen hyödyistä ja toimivuudesta matkahallinnon kannalta. Aihe on herättänyt alalla jo paljon keskustelua, ja CWT:n Travel Management Institutekin julkaisee asiasta oman tutkimuksensa myöhemmin tänä vuonna.
Tärkeä rooli on luvassa myös riskienhallinnalle, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti. Yritykset lähettävät matkustajia myös korkean riskin kohteisiin, joissa yrityksen huolenpitovelvollisuus työntekijästään työmatkalla korostuu. Lisäksi tulee ottaa huomioon yrityksen lailliset velvollisuudet näissä tilanteissa.