Tulli vahvisti Venäjälle matkustavien henkilöiden valvontaa 22.–26.7. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilla. Tarkastuksia tehtiin vähän yli 2 500 ja niistä noin 100 johti jatkotoimenpiteisiin pakotteiden vuoksi.
”Venäjän poistettua maarajojen ylityksiä koskevat koronarajoitukset meillä oli tarve lisätä matkustajaliikenteen pakotevalvontaa”, kertoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg tehostetun valvontajakson taustoista. ”Jos kyseessä on pakotteiden kohteena oleva tavara, sitä ei voi viedä rajan yli. Tapauksesta riippuen asiakas voi palauttaa tavaran ostamaansa liikkeeseen tai Tulli ottaa sen haltuun.”
Tehostetun valvontajakson aikana matkailijoilta löytyi erilaisia ylellisyystuotteita sekä tavaroita, jotka voivat edistää Venäjän teollisia ja sotilaallisia valmiuksia, kuten esimerkiksi merenkulussa käytettäviä apuvälineitä.
”Tällä hetkellä matkustajaliikenteeseen liittyvistä tapauksista yhteensä noin parikymmentä on esiselvityksessä tai lausunnolla ulkoministeriössä”, kertoo Grönberg. Esiselvityksessä tarkastellaan, onko syytä epäillä rikosta, aloitetaanko esitutkinta.
Matkustajien määrä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla kasvoi Venäjän poistettua maarajojen ylityksiä koskevat koronarajoitukset 15.7. Liikennemäärät ovat kuitenkin kaukana ajasta ennen rajoituksia. Viime viikolla Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilta kulki Venäjälle noin 30 000 matkustajaa. Vuonna 2018 samalla viikolla matkustajia oli yli 80 000.
”Valvontajakson tulokset osoittavat, että Suomesta lähtevien matkustajien valvontaa on syytä jatkaa”, toteaa Grönberg.
Pakotteet ovat keskeinen osa EU:n yhteisiä toimia
Euroopan unioni on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tullin tehtäviin toimeenpanevana viranomaisena kuuluu EU-tasolla sovittujen pakotteiden valvonta tavaroiden viennin ja tuonnin osalta.
Tullin pakotevalvonta painottuu kaupallisen liikenteen valvontaan, koska sen merkitys on vaikuttavampi. Matkustajaliikenteen valvonnalla estetään Venäjälle asetettujen pakotteiden kiertämistä.
Mitä saa viedä Venäjälle?
Kiellettyjen tuotteiden lista on laaja, ja se voi muuttua jatkuvasti. Venäjälle ei tällä hetkellä saa viedä esimerkiksi maaleja tai ajoneuvojen voiteluaineita, kuten synteettistä moottoriöljyä. Ylellisyystuotteiden, kuten älylaitteiden ja urheiluvälineiden vientiä on rajoitettu merkittävästi. Eri tyyppisille ylellisyystuotteille on asetettu eri suuruisia arvorajoja. Pääsääntöisesti arvoraja menee 300 eurossa.