Maan läntinen Lviv on matkailun edullinen runsauden sarvi
Ukraina, etenkin maan läntiset osat, on upea matkailukohde. Noin 800 000 asukkaan Lvivin kaupunki lähellä Puolan rajaa on maan matkailullinen helmi, jossa itäisen Ukrainan ja Krimin kriisi eivät arjessa juuri näy. Kaupungin pääkadun Prospekt Svobodyn (Vapauden puistokadun) torikauppojen keskellä oleva kriisin rahankeruulle omistettu teltta on yksi harvoista viitteistä siihen, että elämä laajan maan itäisissä osissa ei ole yhtä auvoista kuin se on täällä lännessä.
Vain kahden lentotunnin päässä Helsingistä on Ukrainan pääkaupunki Kiova, jonne maan lentoyhtiö UIA lentää Helsinki-Vantaalta suorin lennoin joko Boeing 737 tai Embraer 190-kalustolla.
Laajan maan keskiosan Kiovasta jatketaan tunnin lento länteen ja ollaan Lvivissa. Se on monikulttuurinen kaupunki, jo 1200-luvulla perustettu kauppapaikka, joka elää nyt 1991 alkaneen itsenäisyyden uutta aikaa.
Keväisillä kaduilla ja lukuisissa katukahviloissa istuskelevat niin paikalliset kuin matkailijat. Ukrainan kielen lisäksi kuuluu puolaa ja venäjää, mutta myös englantia ja saksaa. Hotellien ja muiden palvelulaitosten nuori väki puhuu mielellään myös englantia, ja jos ensimmäinen henkilö ei sitä osaa, vierestä löytyy nopeasti apua.
Kahviloiden tarjonta on keskieurooppalaisen, jopa itävaltalaisen runsasta ja laadukasta ja erinomaisen edullista. Monta asiaa saa reilusta halvemmalla kuin Kotisuomessa, jopa alle puoleen hintaa. Kelpo aterian saa 4-5 eurolla, iso lasi olutta katuravintolassa eurolla tai korkeintaan vähän yli. Täällä kannattaa asua hyvässä hotellissa, jollainen on vaikkapa suomalaisen Hartwallin perheen omistama Leopolis mainiolla paikalla. Ja sielläkin uskaltaa istahtaa ravintolan, baarin tai katuterassin pöytään. Se vanha kustannusmittari, iso olut, lähtee viiden tähden hotellin terassilla puolellatoista eurolla, tuontioluesta voi joutua maksamaan yli kaksi euroa. Ravintoloita on moneen tarpeeseen, nälkään ja janoon aidoista ukrainalaisista kansainvälisiin ja jopa pikaruokaketjuihin.
Ostoksia voi tehdä Lvivin keskustassa ja vanhan kaupungin alueella myös toreilla ja markkinoilla: monet käsityöt, neuleet, taidokkaat puutyöt ja paikalliset maalaukset ovat suosittuja, mutta arkisempia edullisia asioita, vaikkapa maineikkaita suklaamakeisia saa myös marketeista ja ostoskeskuksista.
Lviv on monelle suomalaiselle yhä kirjoittamaton lehti, kulttuurinen runsauden sarvi, jossa musiikki, ooppera, museot ja itse kaupunki ovat upeita nähtävyyksiä. Keväisillä kaduilla katusoittajat keräävät huomion klassisilla teoksilla, kuin pieninä konsertteina, todella taitavina ja nautinnollisina.
Nähtävyyksiä Lvivissa ovat mm. kaupungin kirkot, katedraalit ja luostarit, joita on yli 100 mm. Latinalainen katedraali 1370-luvulta, Dominikaaninen katedraali, Armenialainen katedraali jne. Historia, maantieteellinen sijainti ja yhteiskunnalliset olot ovat muovanneet myös kirkkoja niin, että maallikkokin on löytävinään niistä samanaikaisesti niin kreikkalais- kuin roomalaiskatolisia piirteitä.
Museoita löytyy Lvivin historiallisesta museosta Kansanarkkitehtuurin ulkoilmamuseoon, Lvivin olutmuseoon, Apteekkimuseoon jne.
Esimakua Ukrainasta ja Lvivistä saa hyvin jo viikonloppumatkalla, syvällisempi tutustuminen vaatisi useamman päivän. (EH)