Elokuun 20. päivä juhlittiin eteläisessä naapurissamme maan itsenäisyyden 30. vuosipäivää. Vuonna 1991 saavutettua Viron uutta itsenäisyyttä juhlistetaan monin samantapaisin menoin ja seremonioin, joihin meilläkin on totuttu: lipunnosto, seppeleiden lasku, jumalanpalvelus, presidentin puhe ja vastaanotto, paraati ja myös suihkuhävittäjien ylilento jylisi kaupungin yllä.
Virolle tunnusomaista ja erityistä, laulavan vallankumouksen hengessä on se, mitä tapahtuu itsenäisyyspäivän iltana Tallinnan laululavalla, Tallinna Lauluväljak, Piritassa, vanhan Narvan maantien varressa.
Tänä pandemian vaivaamana vuonnakin laululavalle kokoontui nyt ’vain’ 10 000 ihmistä, laulajaa ja kuulijaa musiikin ja isänmaallisten ajatusten ja kunnianosoitusten teemoilla.
Laululava sinänsä on myös mittava tekninen rakennuskompleksi, jossa on modernit, vuosina 2018-20 uudistetut tilat musiikkiväelle ja yleisölle. Pian eli 31.8.2021 avautuu myös vierailijakeskus Lauluväljaku Külastuskeskus. Siellä kannattaa käydä lähietäisyydeltä toteamassa paikan mittasuhteet, kun Tallinnassa käy, vaikka varsinaista tapahtumaa ei osuisikaan ajankohtaan. Kolossaaliselle laululavalle ja sen kentälle voidaan ottaa enimmillään jopa 200 000 ihmisen väkimäärä (huom! koko Viron asukasluku on alle 1,4 miljoonaa) ja itse lavalle mahtuu jopa 25 000 laulajaa. Nurmikentälle saadaan enimmillään jopa 50 000 henkilölle istumapaikat. Laululavan korkeus kaariosan keskellä on 32 metriä, lavan aukon leveys 73 metriä ja laululava-alueen leveys 175 metriä.
Myös Tartossa väki kokoontui 20. elokuuta isänmaallisten laulujen ja isänmaallisuuden hengessä kansallismuseo ERM:n kentälle itsenäisyyttä juhlimaan.
Viron 30 vuoden itsenäisyyden aikana myös maan matkailussa on tapahtunut paljon – sitten 1980/90 -lukujen m/s Georg Otsin, joka Estonian Shipping Companyn varustamana yksin hoiteli Tallinnan ja Helsingin välistä liikennetta tuohon aikaan. Suomen ja Viron välillä on sittemmin jo pitkään toiminut varsinainen kolmen varustamon, Eckerö Linen, Tallink-Siljan ja Viking Linen merellinen silta. Toki on ja on ollut kantosiipi- ja muita pika-aluksia sekä myös lentoliikennettä ja muutamia vuosia sitten oli kiireisille siivellisten lentokoneiden lisäksi myös helikopteriyhteys.
Vallitsevan pandemian vuoksi Suomen lahden ’sillalla’ on ollut nyt vuosina 2020 ja 2021 tavallista hiljaisempaa – rahtitoimintoja lukuunottamatta, Tänä aikana Virossa ja varsinkin Tallinnassa on tehty monia, myös matkaillullisia uusia ja mittavia investointeja. Hotelleja on uudistettu ja monia nähtävyyksiä kohennettu ja uusia suunnitellaan. Kesäkuussa avattiin mm. keskustan Tallink City Hotel yhdeksän kuukautta kestaneen täysremontin jälkeen entistä ehompana. Tallinnan satamaan on saatu moderni ja hieno risteilyterminaali, kruiisiterminaal . On rakennettu uutta ja korjattu vanhaa hyvinkin paljon. Matkustus Suomesta Tallinnaan on taas käynnistynyt ja toivottavasti jo varsin pian päästään näitä investointeja täydessä mitasssa hyödyntämään!
Suomesta matkaan länteville voi ainakin toistaiseksi suosittaa rekisteröitymistä ennalta Finentry-palveluun (finentry.fi). Se sujuvoitttaa paluussa maahantuloa takaisin Suomeen, etenkin kun matkaustajamäärien jo odotetaan kasvavan, Omakanta-palvelun koronarokotustodistus joko älypuhelimessa (QR-koodi) tai paperille printattuna on toinen vaihtoehto.
Tallinna on yhä lähimatkailumme ehtymätön cornucopia – runsauden sarvi, josta löytyy aina uutta ammennettavaa! Matkaviikko seuraa etelänaapureidemme kehityskulkua jatkossakin.
Kuva: Etualalla säveltäjän, kuorojohtajan ja Viron laulujuhlien isän ja pitkäaikaisen organisaattorin Gustav Ernesaksin patsas valvoo, kun Tallinnan laululava valmistautuu vuoden 2021 itsenäisyysjuhlaan, 20.08. 2021! Lopulta sääkin suosi, vaikka se vielä torstaina 19.8.2021 näytti kovin kehnolta, jopa uhkaavalta.