Kesäkuussa julkaistun raportin mukaan Suomi sijoittuu kansainvälisessä kongressimaiden vertailussa sijalle 16 ja on jo kolmatta kertaa Pohjoismaiden suosituin kongressimaa, uutisoi Visit Finland elokuulla 2024.
Union of International Associations (UIA) julkisti kesäkuussa raportin*, johon on koottu vuonna 2023 järjestetyt kansainväliset järjestökongressit maailmanlaajuisesti. Suomi putosi kokonaissijoituksessa hieman edellisestä vuodesta, mutta nousi kuitenkin Pohjoismaiden ykköseksi. Norja on tilastossa heti Suomen perässä 17. sijallaan. Ruotsi on sijalla 19 ja Tanska kahdenkymmenen suosituimman maan listan ulkopuolella sijalla 28. Maatilaston kärkikolmikossa viime vuonna olivat Belgia, Yhdysvallat ja Japani.
Kongressikaupunkien vertailussa Helsinki sijoittuu sijalle 16. Tukholma johtaa pohjoismaisten kaupunkien tilastoa sijalla 12. Oslo ja Kööpenhamina jäävät niukasti 20 kaupungin listan ulkopuolelle sijoille 21 ja 25.
Kongressivieraat ihastuvat Suomesssa luontoon
FCB:n delegaattitutkimuksen mukaan kongressivieraat arvostavat suuresti Suomen tarjoamia ainutlaatuisia kokemuksia virallisen kongressiohjelman ohella. Erityistä kiitosta saavat helppo liikkuminen kongressikaupungeissa, turvallinen ympäristö sekä ystävälliset ja avuliaat paikalliset.
Wonderful landscape and hospitality from people. Excellent public transportation.
Vierailut suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä tapaamiset alan asiantuntijoiden ja potentiaalisten uusien asiakkaiden kanssa ovat monille kongressiosallistujille merkittävä osa kokemusta. Kongressit tarjoavatkin erinomaisen tilaisuuden esitellä suomalaista osaamista ja innovaatioita kansainväliselle yleisölle.
Getting to network with scientists in my field and visiting Finland for the first time. I enjoyed experiencing the food, Finnish culture, seeing the beautiful country, and interacting with many amazing Finnish people.
Ammatillisten hyötyjen lisäksi Suomi hurmaa kongressivieraita kauniilla luonnonmaisemillaan ja saunakulttuurillaan. Nämä ainutlaatuiset kokemukset tekevät vierailusta kongressissa Suomessa unohtumattoman elämyksen.
Recreational value of easily accessible surroundings: Lakes, Sauna.
Kongressit tuovat merkittävää matkailutuloa
FCB:n tutkimuksen** mukaan kongressivieras käyttää keskimäärin yli 1500 euroa Suomen-vierailunsa aikana. Tämä tekee kongressien aikaansaamasta matkailutulosta erittäin merkittävän. Suurin osa kongressiosallistujista tulee Suomeen ensimmäistä kertaa, ja moni heistä harkitsee Suomea matkakohteena myös tulevaisuudessa.
Kansainvälisillä kongresseilla on tulovaikutusten lisäksi myös paljon yhteiskunnallisia vaikutuksia. Myönteiset vaikutukset ulottuvat laajasti isäntämaiden ja -kaupunkien kilpailukykyyn, infrastruktuuriin, saavutettavuuden kehittämiseen, tunnettuuteen ja näkyvyyteen sekä palvelukulttuurin kehittymiseen. Kongressit voivat auttaa houkuttelemaan investointeja ja osaavia työntekijöitä, lisäksi ne tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden esitellä isäntämaata ja -kaupunkia laajalle yleisölle.
Suomen menestys on pitkän työn tulos
Kongressit ja yritystapahtumat eivät tule suomalaisiin kaupunkeihin itsestään – niitä haetaan, niitä anotaan ja niistä kilpaillaan, ja kilpailu on kansainvälisesti todella kovaa. Työ vaatii resursseja. Se vaatii asiantuntijoita, pitkäjänteistä ja johdonmukaista tekemistä, aktiivisia toimenpiteitä, markkinointia ja viestintää sekä luottamuksellisia asiakassuhteita, joita luodaan henkilökohtaisissa tapaamisissa kansainvälisten asiakkaiden kanssa messuilla ja myyntitilaisuuksissa.
*UIA.org / 65th International Meetings Statistics Report, June 2024.
Maailmanlaajuisessa vertailussa oli viime vuonna mukana 165 maata ja 1251 kaupunkia ja tilastossa on mukana lähes 8500 kansainvälistä kongressia. TOP 20 tilasto UIA johtavat kongressimaat ja -kaupungit 2023.
**Lisää kongressivieraiden kokemuksia Suomesta voi lukea FCB:n nettisivuilta: Delegaattitutkimuksen raportti
Finland Convention Bureau (FCB) ylläpitää tilastoja Suomessa järjestetyistä kansainvälisistä kongresseista ja niiden osanottajista.
Lähde: Visit Finland