Ruoan lautashävikkiä yritetään suitsia positiivisella kommunikoinnilla
Eckerö Line mainitsee vastuulliset toimintatavat ja ympäristötyön luonnolliseksi osaksi varustamon päivittäistä työtä ja rutiineja. Merenkulun turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat yhtenä laeilla ja direktiiveillä säännellyimmistä toimialoista ovatkin saaneet merkittävästi julkisuutta mediassa sekä valtamerten että pienempien, suljetumpien merten kuten Itämeren tilasta huolta kannettaessa.
Eckerö -konserni on sertifioitu Lloyds Quality Assurancen myöntämän ISO 14001 -ympäristöstandardin mukaisesti, mikä sinänsä tarkoittaa jatkuvaa työtä ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Vastuullisuus ja talous toimivat myös samaan suuntaan esimerkiksi polttoainekulutuksen vähentämisessä, mihin liittyy aluksen ajonopeuden optimointi ja sitä kautta myös aikataulukysymykset.
Myös ruokahankinnoissa vastuullisuus on iso asia. Meille on kunnia-asia tehdä mahdollisimman paljon tarjotuista ruoista itse, sanoo m/s Finlandian keittiöpäällikkö Kari Honkamäki. Haemme parhaat mahdolliset raaka-aineiden toimittajat lähialueilta Suomesta ja Virosta. Isot ruokatalot mm. Valio, Atria, HK, Arvo Kokkosen kalatukku, Meira-luomukahvi, Moilas-leipä ja Kotipizza ovat jo hankkijoitamme. Käyttämistämme raaka-aineista on 80 prosenttia suomalaista.
Ruokahävikin minimoimiseksi tehdään Eckerö Linella ja m/s Finlandialla jatkuvasti työtä. Siihen voidaan vaikuttaa hankinnoissa optimoimalla ostot ja varaston kierto, valmistuksessa hyvillä työvälineillä ja valmistavoilla ja tarjoilussa käytettävin laittein, astiastoin, pala- ja annoskokoasioilla sekä esillepanon avulla.
Asiakkaiden aiheuttama eli ns. lautashävikki on keittiöpäällikön mukaan vaikeimmin hallittavia asioita. Tavoitteena on löytää positiivisia kommunikoinnin keinoja kutsua mukaan asiakkaat ruokahävikin minimoimiseksi ja kertoa asiakkaille heidän tärkeästä roolistaan hävikin vähentämiseksi. Kyse on pohjimmiltaan siitä, että laivan ravintolavieraat keräisivät buffetin noutopöydästä lautaselleen vain sen, minkä jaksavat kerralla syödä.
Keittiöpäällikkö Honkamäki toteaa hieman surullisena, että hyvää työtä ja hienoja raaka-aineita joutuu silti päivittäin asiakkaiden lautasilta laivan biojätesäiliöön. Tämä olisi hyvä saada eliminoiduksi minimiinsä asenteiden ja käyttäytymisen muutoksilla.
Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee tulevan vuodenvaihteen jälkeen kymmeneksi päiväksi telakalle, jossa mm. muutamiin asiakastiloihin tehdään parannuksia. Me saamme laivan keittiöön nykyisten valurautaliesien tilalle induktioliedet, jotka säästävät paljon energiaa ja siten myös laivan polttoainetta, iloitsee Honkamäki. (EH)