Koronauutisoinnin jo viikkojen mittaan saturoima, ellei peräti marinoima Matkaviikon skribentti havaitsi terminologista pakinoitavaa eilen perjantaina, kun silmiin osui HS-otsikko ”Työmatkailu sai vauhtia…”. Juttu kertoi koronan rajoitusten purkamisesta ja oli sellaisena ihan positiivista luettavaa erikoisessa maailmantilanteessamme.
Mutta mitähän se ’työmatkailu’ on? Arkipäivän tavallisiakin sanoja, ammattitermeistä puhumattakaan, ymmärtää kaksi henkilöä usein eri tavoilla, ainakin nyanssien tasolla. Matkailua, turismia kansalaiset toteuttavat omilla varoillaan elämysten tai muun mielenvirikkeen kokemiseksi, usein varsin moninaisin motiivein. Yritysten toteuttaman, liikematkustukseksikin kutsutun työmatkustuksen kohdalla asia on helpommin yksimerkityksistä: yritykset eivät lähetä työntekijöitään matkailemaan, vaan liikematkustus on yritysten investointiluontoista toimintaa, jolle asetetaan ROI, return on investment. Liikematkustukseen sijoitetulle rahapanokselle odotetaan siis jollakin aikavälillä taloudellista tuottoa, ei suinkaan matkailullisia elämyksiä.
Kun Suomessa työskentelevä virolainen puuseppä saapuu Tallinnasta Helsinkiin, ei myöskään hän ole matkailemassa, ei edes työmatkailemassa, vaikka joutuisi matkan kulut maksamaan omista varoistaan. Hänen toteuttamansa transaktio on työmatkustusta. Silläkin on enemmän tai vähemmän liiketaloustieteellisesti asetettu ROI. Tienestiä on tultava roimasti enemmän kuin matkakulut.
Siksi on täsmällisempää puhua työmatkustuksesta kuin -matkailusta. Termit ovat suomen kielessä ulkoasultaan kovin lähellä toisiaan. Samassa HS:n jutussa haastateltu ammattilainen, Finnairin viestintäjohtaja puhui asiasta selkeästi: ”..nousua on tullut viime viikosta varmaankin juuri työmatkustuksen takia.” Toimittaja olisi helposti voinut poimia täsmällisen termin matkakaupan ammattilaisen kielenkäytöstä läpi koko juttunsa ja viedä sen otsikkoonkin. Näin asioille annettaisiin merkitys, jonka mahdollisimman moni helposti ymmärtäisi samalla tavalla.
Rakentavassa hengessä!
Matkaviikon skribentti, jonka työhistoriaan kuulunut matkakaupan alan kouluttajan ja opettajankin rooli joskus nostaa päätään
Aivan mahtavaa aivovoimistelua – kiitos!