Menu
MATKAVIIKKO
  • Etusivu
  • Mediatiedot
  • Tietoa meistä
MATKAVIIKKO

Bauhaus on jättänyt jo 100 vuotta jälkensä moderniin arkkitehtuuriin ja muotoiluun

Posted on 20.9.201919.6.2022 by Eero Havia

Kuva: Einsteinturm – Einsteinin torni

Arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen koulu Bauhaus syntyi sata vuotta sitten 1919 Saksan Weimarissa ensimmäisen maailmansodan päätyttyä. Koulu ja koulukunta vaikuttivat Weimarin (1919-1925) jälkeen Dessaussa (1925-1932)  ja lopulta Berliinissä (1932-1933). Bauhausin vaikutusta nähdään myös yhä monessa Saksan kaupungissa kuten Jenassa ja Erfurtissa, Berliinissä ja sen  lähellä Potsdamissa. Weimar ja Dessau ovat Thüringeniä, Berliini ja Potsdam Brandenburgia, kaikki aluetta, joka pitkään oli DDR:ää eli Itä-Saksaa.

Bauhausin aikakausi 1920-30-lukujen myrskyisessä Saksassa jäi ajallisesti varsin lyhyeksi, sillä 1930-luvulla valtaan noussut kansallissosialismi ei katsellut hyvällä nuorten arkkitehtien, muotoilijoiden ja taiteilijoiden aikaansaannoksia, eikä myöskään sitä yhteiskunnallista ulottuvuutta ja muutosta, jota Bauhaus ihannoi ja edusti.

Kuva: Vuoden 1923 Bauhaus -näyttelyjuliste 

 Weimar, joka on myös Goethen ja Schillerin kaupunki, oli ollut saksalaisen demokratian kehto, jolle Adolf Hitler 1930-40-luvuilla antoi aivan uusia merkityksiä ja sisältöjä. Hitlerillä oli myös omat arkkitehtinsä ja Bauhausia paljon mahtipontisemmat käsitykset siitä, miltä ympäristön tulee näyttää.

Weimarista vain muutaman kilometrin etäisyydellä sijaitsi natsien Buchenwald -keskitysleiri. Sen porttia suunnittelemaan pakotettiin keskitysleirivanki ja entinen Bauhaus-opiskelija Franz Ehrlich. Natsien SS:ltä jäi huomaamatta Ehrlichin hiljainen protesti: portin metallisen tekstin ”Jedem das seine” fontti  noudatti natsien kieltämää Bauhaus-traditiota.

Satavuotiset vaikutukset

Onkin merkillepantavaa, miten suuren jäljen ja vaikutuksen Walter Gropiuksen 1919 Weimarissa perustama, vain 14 vuotta toiminut ja kaksi kertaa muuttamaan pakotettu Bauhaus loi ja miten sen katsotaan ulottuvan jopa tähän päivään saakka. Oman arkkitehtimestarimme Alvar Aallon käden jäljessä nähdään heijastuksia Bauhausista ja jopa Ikean muotoiluissa ja ratkaisuissa yhä sanotaan olevan vaikutteita Bauhausista. Rosenthalista alkaen upeat saksalaiset porsliinitehtaat hyödynsivät Bauhaus-muotoijoiden suunnittelua. Myös Timo Sarpaneva on myöhemmin suunnitellut Rosenthalille astiaston.

Kulttuuriteemoja matkailumarkkinoinnissa

Ei siis ihme, että myös Saksan matkailutoimisto DZT hyödyntää markkinoinnissaan Bauhausia ainakin nyt, kun juhlistetaan tämän kulttuuri-ilmiön syntymän 100-vuotismerkkipaalua. Bauhaus  ja  mm. Weimarin uusi, upea ja pysyvä Bauhaus -museo synnyttävät myös matkailullista kysyntää. Saksassa tämän kaltaisia kulttuurimatkailun teemoja ja virstanpylväitä on ollut ja tulee olemaan runsaasti hyödynnettäväksi. Vastikään esimerkiksi Martti Lutherin 500-vuotismuistoa Wittenbergissä käytiin Suomestakin kunnioittamassa mies- ja naislukuisin joukoin.

Kädentaidot kunniassa

Bauhausin varhaiset vuodet 1919 alkaen olivat kokeilun kautta. Perustaja Walter Gropius ei halunnut Bauhausista pelkkää taidekoulua, vaan yhdisti alun pitäen taiteen ja ammatillisen osaamisen. Opettajia eivät olleet vain luentosalien professorit, vaan myös työpajojen mestarit kädentaidoissa. Myöhemmin Bauhausin siirrettyä Weimarista Dessauhun, siitä tuli myös design-akatemia uudessa Gropiuksen suunnittelemassa kuuluisuutta saaneessa koulurakennuksessa.

Dessaussa vuonna 1932  Gropiuksen ohella toinen suuri nimi ja modernin arkkitehtuurin edelläkävijä  Ludwig Mies van der Rohe asettui koulun johtoon, kun edeltäjä, kommunistinleimalla  merkitty Hannes Mayer erottiin. Kansallissosialistit lakkauttivat kuitenkin Bauhaus-koulun poliittisin syin jo 1933. Tämän seurauksena Saksasta maailmalle paenneet tai muutoin muuttaneet mestarit ja heidän oppilaansa saattoivat pitkälti aikaansaada  Bauhausista globaalin modernismin virtauksen, jota edelleen kehitettiin mm.  sellaisissa paikoissa kuin Tel Aviv, Chicago, Moskova tai Santiago de Chile. Yksin Israelin ’valkoisessa kaupungissa’ Tel Avivissa on tänä päivänä nähtävänä yli 400 Bauhaus -periaattein  ja -tyyliin rakennettua taloa.

Bauhaus Museo Weimarissa

Tänä keväänä eli huhtikuussa 2019 avattiin Weimarissa upea Bauhaus-museo. Museo, jonka ulkokuori on suoraviivaista betoniseinää, kätkee sisäänsä ja esittelee 100 vuotta Bauhausia, merkittäviä muotoilun aarteita, jotka linkittyvät historiallisesta Bauhausista Weimarin tämän päivän Bauhaus-yliopiston opiskelijoiden kiehtoviin projekteihin.

Kuva: Haus am Horn

Weimarin kaupungissa  on  vierailijoiden nähtävänä lähes 100-vuotias Haus am Horn eli Horn –katu 61:ssa oleva UNESCO:n maailmanperintökohde, funktionaalinen Bauhaus-mallitalo. Sen suunnitteli  Georg Muche -niminen arkkitehti  ensimmäistä suurta, vuoden 1923 Bauhaus–näyttelyä varten. Haus am Horn on noin 140 m² tehokas erillistalo tai omakotitalo, jonka perhe-elämän keskipiste on olohuone ja sen ympärille sijoitetut muut huoneet, kuten omat huoneet perheen isälle ja äidille sekä keittiö, jossa jo tuolloin oli ainakin Siemens-sähköliesi sekä uusia rakennus- ja sisustusmateriaaleja ja -tekniikoita.

Albert Einsteinkin linkittyy Bauhausiin

Potsdam Berliinin lähistöllä on ollut herttuoiden ja kuninkaiden kaupunki linnoineen ja puistoineen. Täällä Albert Einstein kehitteli suhteellisuusteoriaansa.  Bauhausiin Einsteinin kytkee Einsteinturm eli -torni, jossa on tutkittu mm.aurinkoenergian hyväksikäyttöä.

Toinen Eisteiniin liittyvä kohde on Caputhissa, hieman Potsdamin ulkopuolella. Se on Albert Einsteinin puurakenteinen kesäasunto, joka kokonsa ja tyylinsäkin puolesta vetoaa vertailtavuudessa suomalaiseenkin kesäasujaan. Bauhausin tavoin itse Albert Einsteinkaan ei juutalaisen syntyperänsävuoksi sopinut kansallissosialistiseen Saksaan rotuoppeineen, vaan eri vaiheiden jälkeen Einstein löysi uuden elämänsä Yhdysvalloista.

Potsdamin monta ulottuvuutta

Bauhausista riippumattomia  vetovoimatekijöitä Potsdamissa ovat upea Sanssoucin linna ja II maailmansodan perinnönjako Potsdamin kongressissa 1945. Siinä voittajavaltioiden päämiehet Truman, Churchill ja Stalin vetivät mm. Saksan liittotasavallan ja Saksan demokraattisen tasavallan DDR:n rajalinjat ja tulevaisuuden suunnat sotaa seuranneiden vuosikymmenten ajaksi. Suurten historiallisten asioiden ja käännekohtien äärellä siis  ollaan.

Potsdam on myös elokuvan kaupunki, joka ylpeili viime vuosisadan alkupuolella mm. Marlene Dietrichin nimellä. Kaupungissa on yhä Babelsberg Film Park –elokuvastudiot ja mm. pala Berliinin muuria. Potsdamin kongressin ajan 1945 Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman majoittui hienoon huvilaan Babelsbergissa ja muut mahtimiehet Churchill ja Stalin myös aivan lähistölle.

Berliinissä Bauhausia voi hakea Prenzlauerbergin kaupunginosasta. Siellä Erich-Weinert-Strasse -kadulla ja sen poikkikaduilla pääsee näkemään hyvin säilyneitä Bauhaus-kerrostaloja, jotka ovat yhä täydessä käytössä. Kontrastina saattaa lähikortteli olla DDR:n aikaista talotuotantoa, jonka suunnittelun painopiste ja viihtyvyyden tavoitteet olivat kovin toisenlaisia.

Kuva: Gerhard Marcksin Sintrax-kahvinkeittimiä vuodelta 1925

Saksan ja Berliinin matkaan Bauhaus tarjoaa lisämielenkiintoa kaikille ympäristöstä, kulttuurista ja myös maan viimeisen vuosisadan historiasta kiinnostuneille. Merkillepantavaa on, että suurimmalta osin Bauhaus käynnistyi ja toteutui Thüringenin ja Brandenburgin alueilla, jotka II maailmansodan jälkeen usean vuosikymmenen ajan olivat itäistä Saksaa, DDR:ää, myös kaupunkeja, jotka sodassa olivat kärsineet mittavia tuhoja.  Yksityisenä arviona esimerkiksi Potsdamin keskustan väljyyden vaikutelmasta sanotaan, ettei DDR:ssä olisi haluttu peittää ja  unohtaa sodan ja pommitusten tuhoja rakentamalla tilalle uutta.

Kuva: monia meilläkin tutuksi tulleita Bauhaus-tuoleja vuosien varrelta

Bauhaus-kohteet ja museo ovat juuri nyt 100-vuotistapahtumien vuoksi ajankohtaisia, mutta teemasta kiinnostuneet voivat vierailla toki eri kaupungeissa myöhemminkin. Saksassa yksittäisenkin matkailijan on helppo liikkua junilla, mutta auton vuokraamalla mukavuus ja saavutettavuus paranee. Seurueille ja ryhmille minibussilla tai täyskokoisella bussilla liikkuminen matkanjärjestäjän ohjelman mukaisesti on toimiva ja ihanteellinen ratkaisu – Gute Reise!

1 thought on “Bauhaus on jättänyt jo 100 vuotta jälkensä moderniin arkkitehtuuriin ja muotoiluun”

  1. Sanna sanoo:
    11.1.2020 23:21

    ”Yksin Israelin ’valkoisessa kaupungissa’ Tel Avivissa on tänä päivänä nähtävänä yli 400 Bauhaus -periaattein ja -tyyliin rakennettua taloa.” – oikea lukumäärä on huomattavasti enemmän. Taloja rakennettiin yli 4000, niistä osa on purettu.
    https://theculturetrip.com/middle-east/israel/articles/the-five-best-bauhaus-buildings-in-tel-aviv/

    Terv. Israelissa asuva Bauhaus-arkkitehtuurin ystävä 🙂

Comments are closed.

Aamukahvit

Uusimmat artikkelit

  • Matka 2026 messuja valmistellaan jo 17.5.2025
  • IAU:n lakko vaikeuttaa taas tuhansien lentomatkoja – koko matkailualan klusteri kärsii tilanteesta 16.5.2025
  • Qatar Airways julkisti historiallisen diilin: hankkii jopa 210 Boeing-laajarunkokonetta 15.5.2025
  • Uumen Hotels tuo budjettimajoituskapasiteettia Tampereen Finlaysonin alueelle 14.5.2025
  • Ilmailualan toimijat yhteistyöhön häiriökäyttäytymisen hillitsemiseksi 14.5.2025

Arkistot

Kategoriat

  • Kotimaan matkailu
  • Laivaliikenne
  • Lentoliikenne
  • Liikematkustus
  • Majoitus
  • Matkamessut
  • Muut aiheet
  • SMAL
  • Vapaa-ajan matkailu

Yhteistyössä:

FBTA
© 2025 Matkaviikko Kustannus