EU:n puheenjohtajamaa Kroatian aloitteesta järjestettiin eilen 27. huhtikuuta 2020 EU:n matkailusta vastaavien ministereiden epävirallinen videokokous tarkoituksena hakea ratkaisuja Covid-19-viruksen seurauksista kovasti ja laaja-alaisesti kärsineen toimialan saamiseksi takaisin jaloilleen. Kokouksessa Suomea edusti elinkeinoministeri Mika Lintilä. Mukana videokokouksessa oli myös EU-komission sekä World Tourism Organisationin (UNWTO) edustus.
Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäalaa edustava ECTAA suhtautuu toiveikkaasti siihen, miten tärkeäksi matkailuala asemoitiin EU-komission elvytysohjelmassa. Covid-19-virus on iskenyt rajusti toimialaan, jonka kehno maksuvalmius halvaannuttaa jo koko matkailun arvoketjua. ECTAA arvioi tiedotteessaan sekä osallistuneiden ministereiden että EU-komissaari Thierry Bretonin suunnitelmat rohkaiseviksi.
Valtioiden suorien tukitoiminen ohessa tasapainoista ratkaisua alan pelastamiseksi etsiessään ECTAA hakee ratkaisuja matkapakettien rahoitukseksi yhtenä työvälineenä ns. vouchereiden (=kuponkien, ostokorttien) otto käyttöön nyt tilanteessa, jossa kuluttajat ovat peruneet ja yhä peruuttavat jo tehtyjä ja maksettuja kesäkauden matkavarauksia. Voucher-mallilla pyritään paitsi matkakaupan järjestelmän likviditeetin kohentamiseen, myös välttämään kuluttajansuojan ja mm. pakettimatkalakien rikkomuksia takasinmaksutilanteessa, jossa yrityksen kassa ammottaa tyhjyyttään. Keskeistä on, että voucherit tulee saada pakettimatkalakien vakuusmenettelyn piiriin, jolloin kuluttaja voi luottaa siihen, että voucher ei menetä arvoaan myöskään siinä tilanteessa, että matkanjärjestäjä ei selviäisi hengissä korona-ajasta.
Suomen matkailualan liitto SMAL ehdotti maamme oikeus- sekä työ- ja elinkeinominiteriöille jo maaliskuussa Belgian lainmuutoksen kaltaista sanamuotoa tilapäiseksi ratkaisuksi suomalaisten matkatoimistojen hankalaan tilanteeseen. ”Euroopassa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että asiakkaiden rahat eivät välttämättä ole millään tavoin turvattu peruuntuneista matkapaketeista. Sekä EU:n direktiivissä että kansallisissa matkapakettilainsäädännöissä todetaan, että lain mukaan matkanjärjestäjien antama vakuus turvaa asiakkaan saatavat tilanteissa, joissa matka peruuntuu matkanjärjestäjän konkurssin vuoksi. Nyt matkat on jouduttu perumaan koronapandemian vuoksi. Maksupalautukset, joita ei ole nyt pystytty tekemään eivät ole siis vakuuden piirissä, mutta voucherit sen sijaan ovat. Sen vuoksi katsomme, että myös Suomessa olisi perusteita tehdä ehdottamamme lisäys kansalliseen matkapakettilainsäädäntöön; asiakas ei voisi kieltäytyä vastaanottamasta voucheria, jos matkatoimisto sitä tarjoaa. Asiakkaalla olisi kuitenkin oikeus saada rahansa takaisin matkatoimistolta, mikäli hän ei käytä voucheria sen voimassaolon aikana. Ja jos käy niin köpelösti, että matkatoimisto menee matkan varrella konkurssiin, asiakas saisi rahansa takaisin KKV:lle annetusta vakuudesta”, sanoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti. Hän on myös ECTAA:n seitsenhenkisen johtoryhmän jäsen ja tarkastelee siten matkakaupan asioita myös eurooppalaisesta näkökulmasta.
Ns. Voucher-mallilla pyritään nopeaan apuun matkakaupan toimijoiden likviditeetissä, kun edessä on kesämatkoja jo varaamaan ehtineiden peruutusaalto, mikäli koronatilanne ei ennen kesälomakautta helpota. Malli toisi ensiapua maksuvalmiuteen ja samalla edesauttaisi toimialaa välttämään kuluttajansuojan mahdolliset loukkaukset kassavarojen hyytyessä.
Suomen matkailualan liitto ry:n (SMAL) ehdotus ns. voucher-mallin käyttöönotosta
Suomen matkailualan liitto SMAL ehdottaa koronaviruspandemian vuoksi seuraavaa lisäystä matkapalveluyhdistelmistä annetun lain 16§:ään Maksusuoritusten palauttaminen. Lainmuutos tarvitaan mahdollisimman pian ja mielellään jo lähipäivien aikana.
Ehdotuksen lisäykseksi:
Mikäli matkapalveluyhdistelmä on peruttu koronaviruskriisin vuoksi joko matkanjärjestäjän tai matkustajan taholta, matkanjärjestäjällä on oikeus antaa asiakkaalle peruuntuneen matkapalveluyhdistelmän arvoinen voucher maksupalautuksen sijaan.
Voucherin tulee täyttää seuraavat edellytykset:
- Se vastaa arvoltaan täysimääräisesti matkustajan maksamaa suoritusta
- Voucherin toimituksesta ei voida periä matkustajalta maksua
- Voucher on voimassa vähintään yhden vuoden (12 kuukautta) ajan matkan peruutusajankohdasta
- Jos voucheria ei käytetä sen voimassaoloaikana, saa asiakas matkasta maksamansa rahat takaisin
- Voucherissa todetaan, että se on annettu koronaviruskriisin vuoksi
Asiakas ei voi kieltäytyä vastaanottamasta voucheria, joka täyttää edellä mainitut edellytykset.
Matkanjärjestäjän tulee pitää antamistaan vouchereista, niiden arvosta, haltijoista sekä voimassaoloajoista kirjaa.
Matkapalveluyhdistelmien tarjoajia koskevan lain 6§:n mukaan matkanjärjestäjän antama vakuus Kilpailu-ja kuluttajavirastolle (KKV) kattaa myös voucherit.