Kaikki kolme keskeistä Suomenlahdella tai yli Ahvenanmeren liikennöivää varustamoa elävät nyt jouluista sesonkiaikaa, joka upeasti näkyy myös laivojen runsaissa juhlabuffetpöydissä niin Eckerö Linen. Viking Linen kuin Tallink-Siljan laivoilla.
Tämä on ilmiö, joka on monille todellista arjen luksusta, eikä Matkaviikon skribentin kokemuksista juuri löydy vastaavaa tarjoomusta muualta maailmasta, vaikka empiiristä tutkimusta on tullut tehtyä jo vuosikymmeniä niin omilla vesillämme, Välimerellä kuin etäämpänäkin.
Nyt emme myöskään puhu valtameriristeilyistä, vaan mm. Suomen huoltovarmuutta samalla turvaavasta meriliikenteestä, jossa mukana kulkevat paitsi matkustajat, myös elintärkeää rahtia kumipyörillä ja konteissa kuljettajineen.
Viking Linen joulupöydän kunkkuna on kinkkua kahdella tyylillä
Meneillään olevalla vuoden 2022 joulukaudella Viking Linen joulubuffetissa voi vertailla joulun ruokaperinteitä monipuolisesti. Kunniapaikalle joulupöydän kunkuksi nostetaan kaksi kinkkua – suomalaisittain harmaa- ja ruotsalaisittain punasuolattu siankinkku.
Viking Linen joulubuffetin teema on tänä vuonna pohjoismaisuus, mikä tarkoittaa perinteisiä suomalaisia ja ruotsalaisia jouluherkkuja, myös erilaisia kasvisruokia, joista monet ovat jopa vegaanisia.
Menu on syntynyt yhteistyössä Viking Linen laivojen keittiömestareiden ja Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Pöytään katetaan yli sata eri sorttia. Silmiinpistävää on Vikingin joulupöydän näkö- ja makuhermoja kutkuttava esillepano, pöydän esteettisyys.
”Perinteiset jouluruokien nauttimisen ohessa laiva on paikka, jossa ihmiset ovat olleet valmiita kokeilemaan uutta. Nykyään moni haluaa syödä joulunakin takavuosia kevyemmin. Siksi joulubuffaamme on vuosien mittaan lisätty yhä enemmän raikkaita, jouluisia kasvislisäkkeitä”, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo. Viking Linen laivojen joulubuffetista nauttii arviolta 200 000 matkustajaa joulun aluskauden aikana.
”Olemme jonkin verran vähentäneet ruokalajien määrää, mutta samalla satsanneet yhä enemmän laatuun ja esillepanoon. Hävikin minimoimiseksi monet ruokalajit tarjoillaan valmiina annoksina. Käytämme vain vapaan kanan munia. Kun tarjoilemme muikun mätiä, hyödynnämme muikun kokonaan ja savustamme sen. Uhanalaista ankeriasta emme enää asiakkaillemme tarjoa”, Janne Lindholm sanoo.
Sinappisilli & akvaviittisilli
Kalapöytä on olennainen osa Viking Linen joulua. Menussa on otettu huomioon niin suomalaistenkuin ruotsalaisten matkustajien mieltymykset. Lohta on tarjolla eri muodoissa: paistettuna, savulohimoussena, graavina ja lämminsavustettuna. ”Suomalaisilta tulisi sanomista, jos pöydästä ei löytyisi sinappi- tai sipulisilliä. Ruotsalaiset pitävät enemmän esimerkiksi akvaviittisillistä. Me maustamme sen tänä vuonna piparjuurella ja fenkolilla”, Janne Lindholm kertoo.
Harmaasuolattu & punasuolattu kinkku
Suomessa joulupöydän kunkuksi kunniapaikalle nostetaan harmaasuolattu kinkku, ruotsalaiset nauttivat kinkun punasuolattuna. Tänä vuonna Viking Linen laivoilla carveryn kinkunleikkaajalle saa ensimmäistä kertaa esittää toiveen, haluaako lautaselleen suomalaisittain vai ruotsalaisittain suolattua kinkkua vai molempia. Matkaviikon skribentti testasi molempia ja havaitsi hyviksi, mutta ei löytänyt juuri eroja kinkun mausta. Koostumukseltaan harmaasuolattiu on ehkä hieman mureampaa..
Eckerö Line tarjoilee jouluisen juhlapöydän 24. joulukuuta asti
Eckerö korostaa m/s Finlandian juhlapöydän jouluisten antimien raaka-aineiden kotimaisuutta ja sitä, että lähes kaikki tehdään itse laivan keittiössä. Alkupalapöydässä on kala poikineen: lohet ja sillit monessa muodossa, mädit ja katkaravut, lihatarjottimilla savukalkkunaa, possua ja paahtopaistia sekä kasviksia ja rosollia.
Eckerön joulupöydässä ilahdutti myös yhä harvinaisemmaksi käynyt perinneherkku, lipeäkala, jota monet eivät enää valmista kotona, vaikka turskaa jai koljaa olisi kaupoissa valmiiksi liotettuna, helposti valmistettavassakin muodossa.
Mutta Eckerön lämpimän joulupöydän kunkuksi kinkkujenkin ohella nousi Matkaviikon skribentin mielestä jouluinen härkäpata, jossa vahvat kaneliset ja muut jouluiset maut olivat todella kohdallaan, mutta eivät kuitenkaan liian aggressiivisina.
Jälkiruokapöydässä totuttujen kakkujen ja jäätelöiden lisäksi oli tarjolla mainioita glögipäärynöitä ja jouluisia taateleita ja viikunoita. Hanaoluet ja viinit sekä vedet ja virvoitusjuomat saa itse noutaa hintaan sisältyen.
Myös Eckerö ottaa hyvin huomioon gluteenitonta, laktoositonta tai jopa vegaanista dieettiä noudattavat.
Aikaisilla aamuvuoroilla Eckerö tarjoilee aamiaismenun, mutta keskipäivän tunteina voi lähteä vaikkapa vain juhlapöydästä herkuttelemaan erikoishintaan, joista kannattaa katsoa lisätiedot varustamon sivuilta.
Tallinkin joulupöydässä on huimat 140 eri ruokalajia tarjolla
Joulu alkoi Tallinkin ja Silja Linen laivoilla jo marraskuun puolivälissä, jolloin buffet-ravintoloihin katettiin joulupöytä. Joulubuffet tarjoaa herkkuja niin suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta kuin slaavilaisesta keittiöstä. Runsas joulubuffet sisältää jopa 140 erilaista tuotetta, joista lähes 40 prosenttia on vegaanisia.
Joulubuffet tarjoillaan Helsinki-Tukholma-reitin Silja Serenaden, Silja Symphonyn sekä Turku-Kapellskär-reitin Baltic Princessin Grande Buffet -ravintoloissa Tapaninpäivään 26.12.2022 asti. Helsinki-Tallinna-reitin Shuttle-laivoilla sekä Tallinna-Tukholma-reitin Baltic Queenillä joulubuffet on tarjolla aina vuoden loppuun 31.12.2022 saakka. Matkaviikon skribentti pääsi testaamaan Baltic Queenin antimia.
Buffet-ravintolassa voi halutessaan nauttia vaikkapa 12 ruokalajin jouluillallisen. Jokainen löytää laajasta valikoimasta varmasti omat suosikkinsa.
Kuvassa keittiöpäällikkö Rainer Kurikjan Tallinkin Baltic Queen -aluksen ruokavaltakunnassaan
Grande Buffet -ravintoloiden joulumenu sisältää neljän Itämeren alueen keittiön suosituimpia ruokia – suomalaisia, ruotsalaisia, virolaisia ja slaavilaisia. Suomalaisesta joulupöydästä valikoimassa on esimerkiksi
savuporomoussea ruisleivällä, joulukinkkua, erilaisia gratiineja ja käpykakkua. Ruotsalaisesta keittiöstä mukana on laaja valikoima kalaruokia, kuten MSC-sertifioituja sillejä ja katkarapuja, lihapullia sekä muutamilla laivoilla myös julmustia eli ruotsalaista alkoholitonta joulujuomaa.
Virolaisista herkuista pöytään on katettu hapankaalia, mainiota verimakkaraa, porsaanpaistia ja Kirju Koer- eli ”kirjava koira”-kakkua. Valikoimaa täydentää slaavilaiset herkut, joista esimerkkinä kulibjaka eli lohipiirakka, marinoidut metsäsienet, riistaterriini sekä suolakurkut.
Ks. erillinen juttu Tallink-Siljan joulupöydästä Matkaviikko 29.11.2022
Muuten, Tallink Siljan Baltic Princess palaa Turku-Maarianhamina-Tukholma-reitille kesäkaudeksi 22.5.2023-3.9.2023. Laiva on liikennöinyt syyskuusta 2022 alkaen Turku-Långnäs-Kapellskär-reitillä, ja 22 h -risteilyt jatkuvat Turusta nykyisellä aikataululla 21.5.2023 asti ja jälleen kesäkauden jälkeen 4.9.2023 alkaen.
Ylin kuva: Tallinnan todella viehättävä joulutori illan hämyssä – Raatihuoneen toisen kerroksen ikkunasta kuvattuna