Menu
MATKAVIIKKO
  • Etusivu
  • Mediatiedot
  • Tietoa meistä
MATKAVIIKKO

Itämeren, Suomenlahden ja Ahvenanmeren laivoilla notkuvat nyt ylenpalttiset joulupöydät

Posted on 2.12.20223.12.2022 by Eero Havia

Kaikki kolme keskeistä Suomenlahdella tai yli Ahvenanmeren liikennöivää varustamoa elävät nyt jouluista sesonkiaikaa, joka upeasti näkyy myös laivojen runsaissa juhlabuffetpöydissä niin Eckerö Linen. Viking Linen kuin Tallink-Siljan laivoilla. 

Tämä on  ilmiö, joka on monille todellista arjen luksusta, eikä Matkaviikon skribentin  kokemuksista juuri löydy vastaavaa tarjoomusta muualta maailmasta, vaikka empiiristä tutkimusta on tullut tehtyä jo vuosikymmeniä niin omilla vesillämme, Välimerellä kuin etäämpänäkin. 

Nyt emme myöskään puhu valtameriristeilyistä, vaan mm. Suomen huoltovarmuutta samalla turvaavasta meriliikenteestä, jossa mukana kulkevat paitsi matkustajat, myös elintärkeää rahtia kumipyörillä  ja konteissa kuljettajineen. 

Viking Linen joulupöydän kunkkuna on kinkkua kahdella tyylillä

Meneillään olevalla vuoden 2022 joulukaudella Viking Linen joulubuffetissa voi vertailla joulun ruokaperinteitä monipuolisesti. Kunniapaikalle joulupöydän kunkuksi nostetaan kaksi kinkkua – suomalaisittain harmaa- ja ruotsalaisittain punasuolattu siankinkku.

Viking Linen joulubuffetin teema on tänä vuonna pohjoismaisuus, mikä tarkoittaa perinteisiä suomalaisia ja ruotsalaisia jouluherkkuja, myös erilaisia kasvisruokia, joista monet ovat jopa vegaanisia.
Menu on syntynyt yhteistyössä Viking Linen laivojen keittiömestareiden ja Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Pöytään katetaan yli sata eri sorttia. Silmiinpistävää on Vikingin joulupöydän näkö- ja makuhermoja kutkuttava esillepano, pöydän esteettisyys.

Viking Linen jälkiruokaleivos on  makoisaa seuraa hyvälle kahvikupposelle

”Perinteiset jouluruokien nauttimisen ohessa laiva on paikka, jossa ihmiset ovat olleet valmiita kokeilemaan uutta. Nykyään moni haluaa syödä joulunakin takavuosia kevyemmin. Siksi joulubuffaamme on vuosien mittaan lisätty yhä enemmän raikkaita, jouluisia kasvislisäkkeitä”, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.  Viking Linen laivojen joulubuffetista nauttii arviolta 200 000 matkustajaa joulun aluskauden aikana.

”Olemme jonkin verran vähentäneet ruokalajien määrää, mutta samalla satsanneet yhä enemmän laatuun ja esillepanoon. Hävikin minimoimiseksi monet ruokalajit tarjoillaan valmiina annoksina. Käytämme vain vapaan kanan munia. Kun tarjoilemme muikun mätiä, hyödynnämme muikun kokonaan ja savustamme sen. Uhanalaista ankeriasta emme enää asiakkaillemme tarjoa”,  Janne Lindholm sanoo.

Sinappisilli & akvaviittisilli

Kalapöytä on olennainen osa Viking Linen joulua. Menussa on otettu huomioon niin  suomalaistenkuin ruotsalaisten matkustajien mieltymykset. Lohta on tarjolla eri muodoissa: paistettuna, savulohimoussena, graavina ja lämminsavustettuna. ”Suomalaisilta tulisi sanomista, jos pöydästä ei  löytyisi sinappi- tai sipulisilliä. Ruotsalaiset pitävät enemmän esimerkiksi akvaviittisillistä. Me maustamme sen tänä vuonna piparjuurella ja fenkolilla”, Janne Lindholm kertoo.

Harmaasuolattu & punasuolattu kinkku

Suomessa joulupöydän kunkuksi kunniapaikalle nostetaan harmaasuolattu kinkku, ruotsalaiset nauttivat kinkun punasuolattuna. Tänä vuonna Viking Linen laivoilla carveryn kinkunleikkaajalle saa ensimmäistä kertaa esittää toiveen, haluaako lautaselleen suomalaisittain vai ruotsalaisittain suolattua kinkkua vai molempia. Matkaviikon skribentti testasi molempia ja havaitsi hyviksi, mutta ei löytänyt juuri eroja kinkun mausta. Koostumukseltaan harmaasuolattiu on ehkä hieman mureampaa..

Eckerö Line tarjoilee jouluisen juhlapöydän 24. joulukuuta asti

Eckerö korostaa m/s Finlandian juhlapöydän jouluisten antimien raaka-aineiden kotimaisuutta  ja sitä, että lähes kaikki tehdään itse laivan keittiössä. Alkupalapöydässä on kala poikineen: lohet ja sillit monessa muodossa, mädit ja katkaravut, lihatarjottimilla savukalkkunaa, possua ja paahtopaistia sekä kasviksia ja rosollia.

Eckerö Linen m/s Finlandian keittiöpäällikkö Kai Hautamäki 

Eckerön joulupöydässä ilahdutti myös yhä harvinaisemmaksi käynyt perinneherkku, lipeäkala, jota monet eivät enää valmista kotona, vaikka turskaa jai koljaa olisi kaupoissa  valmiiksi liotettuna, helposti valmistettavassakin muodossa.

Mutta Eckerön lämpimän joulupöydän kunkuksi kinkkujenkin ohella nousi Matkaviikon skribentin mielestä jouluinen härkäpata, jossa vahvat kaneliset ja muut jouluiset maut olivat todella kohdallaan, mutta eivät kuitenkaan liian aggressiivisina.

Jälkiruokapöydässä totuttujen kakkujen ja jäätelöiden  lisäksi oli tarjolla mainioita glögipäärynöitä ja jouluisia taateleita ja viikunoita. Hanaoluet ja viinit sekä vedet ja virvoitusjuomat saa itse noutaa hintaan sisältyen. 

Myös Eckerö ottaa hyvin huomioon gluteenitonta, laktoositonta tai jopa vegaanista dieettiä noudattavat.
Aikaisilla aamuvuoroilla Eckerö tarjoilee aamiaismenun, mutta keskipäivän tunteina voi lähteä vaikkapa vain juhlapöydästä herkuttelemaan erikoishintaan, joista kannattaa katsoa lisätiedot  varustamon sivuilta.

Tallinkin joulupöydässä on huimat 140 eri ruokalajia tarjolla

Joulu alkoi Tallinkin ja Silja Linen laivoilla jo marraskuun puolivälissä, jolloin buffet-ravintoloihin katettiin joulupöytä. Joulubuffet tarjoaa herkkuja niin suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta kuin slaavilaisesta keittiöstä. Runsas joulubuffet sisältää jopa 140 erilaista tuotetta, joista lähes 40 prosenttia on vegaanisia.

Joulubuffet tarjoillaan Helsinki-Tukholma-reitin Silja Serenaden, Silja Symphonyn sekä Turku-Kapellskär-reitin Baltic Princessin Grande Buffet -ravintoloissa Tapaninpäivään 26.12.2022 asti. Helsinki-Tallinna-reitin Shuttle-laivoilla sekä Tallinna-Tukholma-reitin Baltic Queenillä joulubuffet on tarjolla aina vuoden loppuun 31.12.2022 saakka. Matkaviikon skribentti pääsi testaamaan Baltic Queenin antimia. 

Buffet-ravintolassa voi halutessaan nauttia vaikkapa 12 ruokalajin jouluillallisen. Jokainen löytää laajasta valikoimasta varmasti omat suosikkinsa. 

Kuvassa keittiöpäällikkö Rainer Kurikjan Tallinkin Baltic Queen -aluksen ruokavaltakunnassaan

Grande Buffet -ravintoloiden joulumenu sisältää neljän Itämeren alueen keittiön suosituimpia ruokia – suomalaisia, ruotsalaisia, virolaisia ja slaavilaisia. Suomalaisesta joulupöydästä valikoimassa on esimerkiksi
savuporomoussea ruisleivällä, joulukinkkua, erilaisia gratiineja ja käpykakkua. Ruotsalaisesta keittiöstä mukana on laaja valikoima kalaruokia, kuten MSC-sertifioituja sillejä ja katkarapuja, lihapullia sekä muutamilla laivoilla myös julmustia eli ruotsalaista alkoholitonta joulujuomaa.

Virolaisista herkuista pöytään on katettu hapankaalia, mainiota verimakkaraa, porsaanpaistia ja Kirju Koer- eli ”kirjava koira”-kakkua. Valikoimaa täydentää slaavilaiset herkut, joista esimerkkinä kulibjaka eli lohipiirakka, marinoidut metsäsienet, riistaterriini sekä suolakurkut.

Ks. erillinen juttu Tallink-Siljan joulupöydästä Matkaviikko 29.11.2022

Muuten, Tallink Siljan Baltic Princess palaa Turku-Maarianhamina-Tukholma-reitille kesäkaudeksi 22.5.2023-3.9.2023. Laiva on liikennöinyt syyskuusta 2022 alkaen Turku-Långnäs-Kapellskär-reitillä, ja 22 h -risteilyt jatkuvat Turusta nykyisellä aikataululla 21.5.2023 asti ja jälleen kesäkauden jälkeen 4.9.2023 alkaen.

Tallinkin m/s Baltic Queenilla laulava  tyttökvartetti tarjoaa iloa monille aisteilla

Ylin kuva: Tallinnan  todella viehättävä joulutori  illan hämyssä – Raatihuoneen toisen kerroksen  ikkunasta kuvattuna

Uusimmat artikkelit

  • Viiden maakuntakentän lentoliikenne valtion tukemana jatkuu huhtikuulle 2024 asti 20.3.2023
  • Finnair hankki erän Neste MY uusiutuvaa lentopolttoainetta 20.3.2023
  • Veturinkuljettajien lakko pysäytti kokonaan maamme junaliikenteen 20.3.2023
  • Matkatoimisto Matkalle etsii osaavaa matkatoimistovirkailijaa 19.3.2023
  • Musiikkitalo tutki: korona passivoi konserttikävijöitä 19.3.2023

Tuoreimmat kommentit

  • Markus: Matkakaupan markkinoiden new deal koronan jälkeen – keiden käsiin elinkeino päätyy?
  • Markus: Verbaalivoimistelua koronan aikaan
  • Eero Havia: Lufthansa avasi Frankfurt-Helsinki -yhteyden
  • Mertsi Lindfors: Lufthansa avasi Frankfurt-Helsinki -yhteyden
  • carlos harri wager: Hotelli Crowne Plaza Helsinki – Hesperia uudistuu kevään 2020 aikana

Arkistot

Kategoriat

  • Kotimaan matkailu
  • Laivaliikenne
  • Lentoliikenne
  • Liikematkustus
  • Majoitus
  • Matkamessut
  • Muut aiheet
  • SMAL
  • Vapaa-ajan matkailu

Yhteistyössä:

FBTA
© 2023 Matkaviikko Kustannus