Kahvilasta alkanut ”Torppa” toiminut sotasairaalanakin
Hilton Helsinki Kalastajatorpan Pyöreän Salin ja Siirtomaasalin valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. ”Kalastajatorppa on tänä päivänä moderni hotelli, joka täyttää kansainvälisen huippuketjun standardit. Olemme kuitenkin erittäin ylpeitä juuristamme ja vaalimme historiaamme sekä vanhoja arvoja”, sanoo Hilton Helsinki Kalastajatorpan hotellinjohtaja Jouni Kaivola.
Kalastajatorppa on nimetty samalla paikalla sijainneen Munkkiniemen kartanolle kuuluneen torpan mukaan. Brondinin leipomo vuokrasi torpan 1915 ja avasi siinä kahvilan ilahduttamaan Munkkiniemessä ulkoilevia kaupunkilaisia. Reilu kaksikymmentä vuotta myöhemmin Fazer Konditoria rakennutti torpan tilalle ravintolan.
Kun Helsinki valittiin vuoden 1940 olympialaisten pitopaikaksi, ravintolaa laajennettiin täyttämään kansainväliset mitat. Arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelemat Pyöreä Sali ja Siirtomaasali valmistuivat 1939 olympialaisten gaalaillallisravintolaksi.
Nykyisin Vanhaksi Torpaksi kutsuttava rakennus on Kalastajatorpan vanhin osa. Taiteilija Hjalmar Hagelstam suunnitteli sen sisustuksen. Seinien ja katto-ornamenttien maalaamisessa häntä auttoi taiteilija Tove Jansson.
Sota kuitenkin siirsi olympialaiset ja Kalastajatorppa toimi talvisodan aikana sotasairaalana. Siirtomaasaliin mahdutettiin 150 potilaspaikkaa. Ravintolan eteinen oli leikkaussali, koska sen marmorilattia oli helppo pitää puhtaana. Viinikassa toimi apteekkina.
Perinteikäs Pyöreä Sali on säilytetty alkuperäisessä asussaan. Lattiat ovat tammiparkettia ja siellä on huonekaluliike Askon salia varten suunnittelemat alkuperäiset tuolit. Kahdeksan metriä korkeaa tilaa kiertää parveke ja valaisee valtava metallinen kattokruunu.
Museoviraston suojelema Siirtomaasali on saanut nimensä 1700-luvun Pohjois-Amerikan siirtomaatyylisestä koko seinän peittävästä taulusta. Sali on kalustettu 1700-luvun tyylihuonekaluilla.