Helsinki-Vantaalla 5,3 %:n kasvu tammi-kesäkuussa
Finavia Oyj:n lentoasemien matkustajamäärät nousivat vuoden 2016 tammi-kesäkuussa 4,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Matkustajia oli yhteensä 10 156 366. Matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti kansainvälisen matkustuksen vahvan kehityksen ansiosta. Myös kotimaan lentomatkustus on piristynyt vuoden takaisesta.
Finavian lentoasemilla oli vuoden 2016 tammi-kesäkuussa yhteensä 10,2 miljoonaa matkustajaa (9,8 miljoonaa 1−6/2015). Kesäkuun aikana matkustus kasvoi 2,5 %. Myönteinen kehitys johtuu kansainvälisen lentoliikenteen kasvusta Eurooppaan ja vaihtomatkustuksen matkustajamäärän kasvusta Aasian ja Euroopan välillä.
Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät alkuvuonna 1,6 %, mikä kertoo yhdessä matkustajamäärien nousun kanssa Suomessa operoivien lentokoneiden täyttöasteiden parantumisesta.
Lentoliikenteen kasvua vauhdittavan matkailun näkymistä ja työllistämisvaikutuksesta keskustellaan Finavian järjestämässä paneelissa SuomiAreenalla torstaina 14.7. Porin lentoasemalla klo 14. Mukana paneelissa ovat projektijohtaja Anna-Mari Ahonen (Suomen kasvukäytävä -verkosto), pääekonomisti Ralf Sund (STTK), johtaja Paavo Virkkunen (VisitFinland), kansanedustaja Ari Jalonen ja toimitusjohtaja Kari Savolainen (FInavia Oyj). Paneelia vetää päätoimittaja Markus Pirttijoki (Kainuun Sanomat).
Vaihtomatkustus kasvanut ennakoidusti
Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 5,3 %, ja matkustajia oli 8,3 miljoonaa. Kansainvälinen matkustus kasvoi 5,1 % vuoden alusta lukien ja oli 7,0 miljoonaa. Edelleen kasvoi kansainväliseltä lennolta toiselle kansainväliselle lennolle vaihtavien matkustajien määrä. Kansainvälisten vaihtomatkustajien kasvu oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla 1,4 %.
Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi tammi-kesäkuussa 3,5 % ja oli 7,3 miljoonaa.
”Kansainvälinen lentoliikenne on kasvanut hyvin koko alkuvuoden ja tulee myös jatkamaan kasvuaan, odotammekin ennätyksellistä vuotta. Kotimaan kasvun arvioidaan kuitenkin tasoittuvan loppuvuotta kohti”, sanoo johtaja Joni Sundelin Finaviasta.
”Lentoliikenteen kansainvälisten matkustajien määrän kasvuun on syynä Helsinki-Vantaan vakiintunut asema lentoliikenteen solmukohtana Aasian ja Euroopan välisessä kasvavassa vaihtoliikenteessä sekä suorien reittien kehittäminen. Reittikehityksen kautta saavutettavuutemme eli suorien ja vaihdollisten lentojen yhteenlaskettu määrä, on parantunut voimakkaasti. Vaihtomatkustajien ohella myös suomalaisten ulottuvilla on väestömääräämme suhteutettuna ylivertaiset yhteydet eri puolille maailmaa”, jatkaa Sundelin.
Kotimaan matkustajamäärät nousussa Lapin imussa
Matkustajien määrä kotimaanlennoilla on edelleen piristynyt vertailukauteen nähden. Matkustajia oli yhteensä 2,8 miljoonaa, mikä oli 5,9 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Lapin matkailulentoasemat (Ivalo, Kittilä, Rovaniemi ja Kuusamo) kasvattivat matkustajamääriään erinomaisen talvikauden ansiosta. Lapin kentille matkusti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 528 330 matkustajaa, mikä oli 7,6 % enemmän kuin edeltävän vuoden tammi-kesäkuussa.
”Kotimaan matkustajamäärien hyvä kehitys on tullut erityisesti Lapin matkailun suosion noususta. Lapissa on onnistuttu houkuttelevan matkailutuotteen kehittämisessä ja saatu uusia reittiavauksia myös ensi talvelle. Yhä useampi matkustaja tuleekin Lappiin reittiliikennettä käyttäen. Vuositasolla sesongit heilauttavat matkustajamääriä paljonkin, mutta yleinen kehitys kotimaan lentomatkailussa on positiivisempaan suuntaan. On kuitenkin alueita, jotka kamppailevat lentoliikenteen kysynnässä muiden liikennemuotojen kanssa eikä matkustajia riitä lentokoneisiin”, Sundelin sanoo.
Maakuntien lentoasemilla eniten matkustajia oli Oulussa (517 580), Rovaniemellä (239 660) ja Turussa (162 547).
Myös tavaraliikenteen määrä ilmassa on kasvanut. Tammi-kesäkuun aikana rahtia kuljetettiin lentokoneilla 89,6 tonnia, mikä oli 8,9 % enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Kansainvälisen rahdin osuus oli kaikesta lentoliikenteessä kuljetettavasta rahdista 97 %, 87,1 tonnia.
Esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2016 tammi−kesäkuussa verrattuna vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon ellei toisin mainita.